2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Nagyapám Horthy Miklós 03:00

Külföld

Több mint negyven éve a legmagasabb infláció alakult ki márciusban Németországban

Németországban márciusban éves bázison az előrejelzéseknek megfelelően 7,3 százalékos, több mint negyven éve a legmagasabb infláció alakult ki a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint. Februárban 5,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

  • Több mint negyven éve a legmagasabb infláció alakult ki márciusban Németországban

A márciusi német infláció ezzel elérte a német egyesülés utáni csúcsát. Az újraegyesülés előtt pedig, az egykori Német Szövetségi Köztársaságban legutóbb 1981 őszén volt az infláció hasonlóan magas, amikor az Irak és Irán között kirobbant fegyveres konfliktus, az első Öböl-háború miatt jelentős mértékben megemelkedtek a világpiaci olajárak.

A fogyasztói árindex emelkedését az alapanyagkínálatban kialakult szűk keresztmetszetekre, és ennek következtében a termelői árak nagymértékű emelkedésre vezeti vissza a Destatis.

A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedtek a mostani válsághelyzetben, de más áruk és szolgáltatások terén is jelentős áremelkedés következett be. "A koronavírus-járvány mellett az ukrajnai háború is nagy hatással volt a németországi inflációra, különösen a fűtőolaj, az üzemanyagok és a földgáz, valamint az egyes élelmiszerek terén" - mondta Dr. Georg Thiel, a Destatis elnöke.

Az árucikkek árai összességében 12,3 százalékkal emelkedtek 2021 márciusától 2022 márciusáig. Az energiatermékek árai kiugró mértékben emelkedtek: 2022 márciusában 39,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Februárban 22,5 százalék volt az éves növekedés. Ezen belül a fűtőolaj ára 144,0 százalékkal több, mint kétszeresére emelkedett éves bázison. Az üzemanyagok ára 47,4 százalékkal, a földgáz ára 41,8 százalékkal nőtt.

Az egyéb energiatermékek áremelkedése is jelentősen meghaladta az általános inflációt; például a szilárd tüzelőanyagok ára 19,3 százalékkal ment feljebb, a villamosenergia ára pedig 17,7 százalékkal lett magasabb. Az energiatermékek áremelkedését a válság hatásain kívül még az év eleji tonnánkénti 25 euróról 30 euróra megemelt szándioxid-adó is befolyásolta.

Energiaárak nélkül márciusban 3,6 százalék volt a németországi infláció. Az élelmiszerek árai 2022 márciusában 6,2%-kal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben a zsírok és olajok ára emelkedett, 17,2 százalékkal éves bázison. Ezen belül a napraforgóolaj, a repceolaj és más növényi olajok 30,0 százalékkal lettek drágábbak. A friss zöldségekért 14,8 százalékkal kellett többet fizetni mint egy évvel korábban.

Az energia és az élelmiszerek nélkül az inflációs ráta 3,4 százalék volt márciusban Németországban. Márciusban havi bázison 2,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban - szintén a várakozásokkal megegyező mértékben - a februári 0,9 százalékos havi áremelkedés után.

A havi áremelkedés motorja is az energiaárak 16,4 százalékos emelkedése volt. A legnagyobb mértékben, 69,7 százalékkal a fűtőolaj ára ment fel a februárihoz képest márciusban, míg az üzemanyagok ára 22,9 százalékkal emelkedett. A földgáz ára 4,7 százalékkal, a villamosenergia ára pedig 4,2 százalékkal ment fel márciusban az előző havihoz képest.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

A bukott baloldali miniszterelnök-jelölt legújabb Facebook-bejegyzése arra utal, hogy Brüsszelben kiadták az ukázt: Soros kitartottjai, egyesüljetek! Márki-Zay Péter most azzal büszkélkedett a Facebook oldalán, hogy Daniel Freunddal, Magyarország "nagy barátjával" találkozott. A hírre a Vezércikk vendégei is reagáltak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsonyi vásárban gyilkolt volna egy 15 éves fiú

Karácsonyi vásárban gyilkolt volna egy 15 éves fiú

Őrizetbe vettek egy 15 éves fiút Nyugat-Németországban, aki a gyanú szerint terrortámadásra készült egy karácsonyi vásáron - közölték szerdán a német hatóságok. Az ország keleti felében hasonló gyanúval egy 16 éves fiatalt fogtak el.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!