2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyarok a Barcáért

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Több mint kétszáz terroristával végeztek Szomáliában a kormányerők és az őket támogató helyi milíciák

Az al-Shabaab terrorszervezet több mint 200 harcosát ölték meg Szomália déli és középső részén a kormányerők és az őket támogató helyi milíciák - adta hírül szerdán a szomáliai kormány tájékoztatási minisztere.

  • Több mint kétszáz terroristával végeztek Szomáliában a kormányerők és az őket támogató helyi milíciák

Daud Aueisz Dzsama azt mondta: az egy hétig tartó hadművelet az elszenvedett komoly veszteségek ellenére meghozta az elvárt eredményt. A terroristák közül többen megadták magukat, akik között egy katonai parancsnok és egy robbantási szakértő is volt - tette hozzá.

Az iszlamista szervezet a miniszter állításaira egyelőre nem reagált, de a hét elején azt közölte, hogy a déli régiókban indított támadásaiban a kormánytöbb katonája vesztette életét.

A Szomáliai Nemzeti Hadsereg (SNA) arról számolt be, hogy az ország középső részén fekvő Mudug tartományban végrehajtott akcióikban az al-Shabaab tíz harcosát megölték, több további tagját pedig megsebesítették.

Szomáliában tavaly augusztusban Haszán Sejk Mohamud hirdetett totális háborút az al-Shabaab ellen. A terrorcsoport több mint egy évtizede jelent folyamatos fenyegetést a szomáliai lakosságra: bár 2011-ben sikerült kiszorítani az ország fővárosából, Mogadishuból, azóta is rendszeresen követ el támadásokat kormányzati épületek, szállodák és közintézmények ellen.

Az al-Kaida fiókszervezetének tartott iszlamista szervezet elleni hadjáratban a kormányerőket rendszeresen segítik a helyi fegyveres tartományurak és az Afrikai Unió egységei, valamint a térségben állomásozó amerikai repülőgépek légicsapásaikkal.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Torockó visszavárja a magyar turistákat

Torockó visszavárja a magyar turistákat

Először szerveztek turisztikai szezonnyitót Erdély legszebb fekvésű településén, Torockón. A határtól alig három órás autóútra található falu a magyar kultúra egyik régi bástyája, épített öröksége hungarikum. Néhány éve mégis zömmel a románok látogatják.
A nap kérdése

A nap kérdése

Az amerikai segély Ukrajna szuverenitásának végét jelenti?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!