2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Olimpiai álom Erdélyben 11:00

Külföld

Több mint ezer migráns vár kikötésre a dél-olaszországi partoknál

Több mint ezer illegális migránssal a fedélzetükön, két külföldi civilhajó vár kikötésre Lampedusa és Szicília partjainál, miután Málta megtagadta tőlük a biztonságos kikötőt - közölték az olasz hatóságok pénteken.

  • Több mint ezer migráns vár kikötésre a dél-olaszországi partoknál

Fotó: Gettyimages

A római belügyminisztérium péntek délutánig nem jelölte meg, hol köthet ki a két civilhajó, amelyeken több mint ezerszázan vannak.

Az Ocean Viking fedélzetén, melyet az Sos Mediterranée francia nem kormányzati szervezet működtet, 314-en vannak, köztük három csecsemő és további ötven, felnőtt kíséret nélküli kiskorú. A hajó Lampedusa vizein várakozik.

A Sea-Eye 4 hajón, melyet az azonos nevű német civilszervezet tart fenn, nyolcszáz ember tartózkodik: több, egymást követő műveletben először négyszáz bevándorlót vettek a fedélzetre, majd további négyszázat egy Málta vizein bajba jutott hajóról. A Sea-Eye 4 a szicíliai Ragusa és Gela közötti tengerszakaszon várja, hogy az olasz hatóságok kijelöljék számára a biztonságos kikötőt.

Málta már csütörtökön nemet mondott a civilhajó befogadására.

A szicíliai Palermo polgármestere Leoluca Orlando, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa bejelentette, hogy kész megnyitni a város kikötőjét a Sea-Eye 4 előtt, miután október utolsó napjaiban már 367-en érkeztek a Geo Barents hajóval, amelyet az Orvosok határok nélkül (Msf) nevű szervezet használ.

Ezzel egy időben az olasz csizma orránál található Calabria partjainál az utóbbi huszonnégy óra alatt több mint kétszáz migránsnak nyújtottak segítséget, miután hajóik bajba jutottak. Közöttük volt az a több mint nyolcvan fős csoport, melynek tagjait egyenként juttatták partra egy viharban zátonyra futott vitorlásról, amely Törökországból kelt át a tengeren.

Luciana Lamorgese belügyminiszter Európa segítségét sürgette, azt hangoztatva, hogy Olaszország nem maradhat egyedül a migrációval szemben. A politikus a szolidaritás jegyében az érkezők szétosztását sürgette a tagállamok között.

A volt belügyminiszter, Matteo Salvini a közösségi oldalán azt írta, a civilszervezetek "beindultak 1100 illegális bevándorlóval".

Hangsúlyozta, hogy külföldi szervezetekről és külföldi hajókról van szó, amelyek líbiai és máltai vizekről érkeznek, "ezért nem szabad kikötniük országunkban". Matteo Salvini azt kérdezte, nem elég-e Lamorgesének az idei évben eddig érkezett 54 ezer ember a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett kevesebb mint harmincezerhez képest. "Nem lehetünk Európa menekülttábora" - hangsúlyozta Matteo Salvini.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

– Az eddig napvilágot látott adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetítenek előre, ami a költségvetést sem hagyja érintetlenül – erről beszélt Varga Mihály a parlament költségvetési bizottságában, amely a tárcavezető éves meghallgatását tartja.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!