2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Napirend előtti felszólalás - Orbán Viktor

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Több mint 1700 ukrajnai menekült gyermeket írattak be romániai óvodákba, iskolákba

Több mint 1700, az ukrajnai háború elől elmenekült gyermeket írattak be a szülei romániai óvodákba, iskolákba - közölte pénteken Sorin Cimpeanu román oktatási miniszter.

  • Több mint 1700 ukrajnai menekült gyermeket írattak be romániai óvodákba, iskolákba

A tárcavezető szerint 1769 gyermek számára kérvényezték a bekapcsolódást a romániai oktatási rendszerbe. Közülük 570-en óvodába iratkoztak be, 1199-en pedig iskolába. Közel 1500 gyermeket már el is helyeztek a különböző tanintézetekben.

Több romániai nagyvárosban ukrán tannyelvű osztályok, csoportok indultak, Ukrajnából menekült pedagógusok bevonásával. Arra is van azonban példa, hogy a háború elől menekült gyermekek román vagy magyar iskolákban látogatják az órákat, és próbálják megérteni a tananyagot.

Kolozsváron a Magyar Unitárius Egyház indított hétfőtől ukrán nyelvű óvodai csoportot. Elekes Zsolt iskolalelkész a Krónika napilapnak elmondta: nagyon jó viszont alakítottak ki egy közel egy hónapja Kolozsváron tartózkodó ukrajnai menekültcsaláddal, amelynek három pedagógus tagja is van. Az ő segítségükkel gyűjtötték össze az érdeklődőket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!