2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Több mint 1 milliárd embert szólítottak fel az otthonmaradásra világszerte

Világszerte legalább 50 országban vagy térségben szólítottak fel a hatóságok több mint 1 milliárd embert, hogy maradjanak otthon, az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség saját összesítésére hivatkozva.

  • Több mint 1 milliárd embert szólítottak fel az otthonmaradásra világszerte

Legalább 34 országban vagy régióban, a többi közt Franciaországban, Olaszországban Argentínában, az Egyesült Államok Kalifornia államában, Irakban és Ruandában az embereket kötelezik arra, hogy otthonaikban maradjanak, ezek a rendelkezések több mint 659 millió embert érintenek. Hétfőn ezen országokhoz csatlakozott Görögország. Kolumbia és Új-Zéland pedig megkezdte az erre vonatkozó rendelkezések kidolgozását, amelyek kedden és szerdán lépnek életbe.

Az emberek ezekben az országokban és területeken is elhagyhatják otthonaikat, ám korlátozott mértékben: a lakhelyelhagyás akkor megengedett, ha alapvető fogyasztási cikkek bevásárlása, munkába járás vagy egészségügyi okok miatt elengedhetetlen.

Legalább 4 országban, köztük Iránban, Németországban, az Egyesült Királyságban kérték az embereket, hogy önként maradjanak otthon, ne utazzanak és kerüljék vagy minimalizálják a személyes kontaktust, ám ezeket nem írták elő rendeletileg. Ez több mint 228 millió embert érint.

Mivel azonban ezek a rendelkezések az Egyesült Királyságban nem hozták meg a várt eredményt, azaz a fertőzöttek számának csökkenését, hétfőn a londoni alsóház elé került a járvány megfékezését célzó törvényjavaslat, amely a brit kormányt rendkívüli intézkedésekre is felhatalmazza. Boris Johnson miniszterelnök vasárnap esti sajtóértekezletén hangsúlyozta: nem akar olyan drákói kijárási korlátozásokat bevezetni, amilyeneket több más európai ország életbe léptetett, de ha a járvány megfékezését célzó ajánlásoknak másképp nem sikerül érvényt szerezni, akkor szigorításokra lesz szükség.

Legalább 10 ország vagy régió vezetett be részleges kijárási tilalmat, amely értelmében este és éjszaka az emberek nem hagyhatják el otthonaikat. Ez a rendelkezés, amely összesen több mint 117 millió embert érint, Burkina Fasóban, a Fülöp-szigetek fővárosában, Szerbiában, Chilében és Mauritániában van érvényben, Szaúd-Arábiában pedig hétfő este lép életbe.

Néhány más ország a legfontosabb városait helyezte karantén alá, a ki- és belépést is korlátozzák. Ilyen rendelkezést hozott Bulgária több mint 27 városa, Kazahsztán a főváros, Nurszultan és Almati esetében, Azerbajdzsán pedig Bakuval kapcsolatban.

E városokban körülbelül 10 millióan élnek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!