2020. október 25.,
vasárnap, Blanka, Bianka napja

Több milliárd állat pusztult el az ausztráliai bozót- és erdőtüzekben

2020. július 30., csütörtök 09:23

A Természetvédelmi Világalap legfrissebb jelentése szerint a 2019-es és 20-as ausztráliai erdő- és bozóttüzek 3 milliárd állat halálát okozták. Többségük koala, kenguru és más őshonos élőlény. A kontinensnyi ország történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája 34 emberéletet követelt, és több mint 3 ezer lakóház vált a lángok martalékává.

Becslések szerint 30 millió hektárnyi bozót, erdő és park égett le a kontinensnyi országban. Új-Dél-Wales és Victoria államokat sújtotta leginkább a természeti csapás.

A még 2019 nyarán keletkezett tüzeket csak idén szeptemberben sikerült eloltani. Ezalatt a bő fél év alatt egy Egyesült Királyság felének megfelelő méretű terület lett a lángok martaléka.

Ausztrália történetének legnagyobb természeti katasztrófája 34 emberéletet követelt. Emellett több mint 3 ezer lakóház vált a földdel egyenlővé.

Ezeket az adatokat továbbiakkal egészítette ki a Természetvédelmi Világalap legfrissebb tanulmányában.

A civil szervezet tájékoztatása szerint az erdő- és bozóttüzek 3 milliárd koala, kenguru és más helyi, őshonos állat halálát okozták.

"Sokkolt, amikor meghallottam a 3 milliárdot. Már az egy évvel korábbi 1 milliárdos szám is rémisztő adat volt. Sajnos már akkor tudtuk, hogy ez a szám csak magasabb lesz. De úgy véltük maximum 1 milliárddal"

- mondta a Sydney Egyetem egyik professzora. 

A földi pokol több mint 140 millió emlőst, 2 és fél milliárd hüllőt, továbbá mintegy 180 millió madarat, illetve 50 millió békát közvetlenül érintett.

A WWF tájékoztatása szerint tovább súlyosbítja az ökológiai katasztrófát, hogy az állatoknak új helyre kellett költözniük, ami eltér eddigi, természetes élőhelyüktől, és kérdéses, hogy sikerül-e alkalmazkodniuk.

A bozóttűz okaiként a rekord magas hőmérsékleti értékeket, az aszályokat, a villámcsapásokat és a szándékos gyújtogatásokat jelölték meg a kutatók. 

Biológusok, természetkutatók és állatvédők már korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy a koalák veszélyeztetett fajnak minősülnek, és Ausztrália bizonyos részein ki fognak halni. 

A legutóbbi tűzvész pedig jelentősen felgyorsította ezt a folyamatot. Egyes számítások szerint 2050-re Új-Dél-Wales államban már nem fog élni az erszényes állat a vadonban.