2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Több helyen incidensek kísérték a sztrájkot és a tüntetéseket

2019. december 6., péntek 12:53

Több tucatnyian megsérültek a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban a francia fővárosban. A nyugdíjreform és az elnök ellen demonstrálókat könnygázzal oszlatták fel a hatóságok. Nyolcvan embert vettek őrizetbe. A közlekedési dolgozók egynapos általános sztrájkot hirdettek. Az akcióhoz szinte valamennyi ágazat csatlakozott a közoktatástól a rendőrségen át az egészségügyi dolgozókig.

Ellökték, majd a földön vették őrizetbe a kormányellenes tüntetőket a franciaországi Nantesban. A kikötővárosban több ezren vonultak utcára. A demonstrálók a nyugdíjrendszer átalakítása ellen tiltakoztak. Számos szakszervezet is csatlakozott a megmozduláshoz. Tüntettek többek között a vasúti és az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a rendőrök egy része is.

Emmanuel Macron 2025-től egységesítené a jelenleg működő 42 nyugdíjrendszert, azonban ez az emberek többségét hátrányosan érintené.

A nyugdíj reform volt az utolsó csepp a pohárban. Az elmúlt években minden támogatást elvettek tőlünk. Csökkentek a munkahelyek az állami szektorban, a munkanélküli ellátások is

- panaszkodott egy francia férfi.

Nantesban a demonstráció békésen kezdődött, később azonban a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Nemcsak Nantesban történtek zavargások, hanem MONTPELLIERben, Bordeauxban és Párizsban is. A fővárost szinte teljesen megbénították a demonstrációk és a sztrájkok.

Ritka pillanatok egyike, hogy egyetlen turistát sem lehetett látni Párizs egyik fő látványosságánál, ahol egyébként kígyózó sorok szoktak állni. Csütörtökön ugyanis nem nyitott ki az Eiffel torony.

Csalódott vagyok. Csak azért jöttünk ide, hogy megnézzük az Öreg Hölgyet. Holnap indulunk haza, így nem lesz több esélyünk

- szomorkodott egy bolgár turista.

Közlekedni is alig lehet a divatfővárosában. A vasúti járatok zöme szünetel. A párizsi metró 16 vonalából 11-en nem közlekednek a szerelvények, és százával kellett törölni repülőjáratokat is. Egész hétvégén fennakadások várhatóak, miután a tömegközlekedési dolgozók szakszervezete hétfőig folytatni kívánja a sztrájkot.

Párizsban több tucatnyian megsérültek a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban. Nyolcvan embert vettek őrizetbe. Csütörtökön a fővárosban százezrek, országos szinten pedig több mint egymillióan vonultak utcára.

HírTV