2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Több ezren tüntettek az újabb megszorítások ellen

Hír TV

2018. május 30., szerda 17:11, frissítve: szerda 17:53

Munkabeszüntetéssel és több ezres tüntetéssel tiltakoztak a görögök a kormány újabb reformintézkedései ellen. A külföldi hitel utolsó részletéért cserébe Athénnak folytatnia kell az állami cégek eladását.

Diákok, közalkalmazottak, nyugdíjasok tüntettek a külföldi hitelezők által elvárt gazdasági reformok és megszorítások ellen Athénban. A fővárosban több mint hétezren demonstráltak, a vasutasok, a buszvezetők, és a légi irányítók pedig sztrájkot hirdettek. A tiltakozás fő oka az, hogy az euroövezeti pénzügyminiszterek csak akkor egyeznek bele a harmadik mentőhitel utolsó részletének átutalásába, ha a görög kormány folytatja az állami cégek privatizációját, különös tekintettel az energiaszektorra.

„Teljesen elpusztítottak minket, mindent eladnak, a fizetésünket pedig megvágták” – panaszkodott egy közalkalmazott.

A görög gazdasági válság nyolc éve tart, azóta majdnem ötvenszer volt általános sztrájk az országban.

„A mentőhiteleknek nincs vége, lesz majd újabb, amit majd máshogy hívnak. Csak az számít, hogy mi folytassuk a tüntetést. Itt és most megálljt kell parancsolnunk a szegények megkárosításának” – mondta egy demonstráló.

A tervek szerint augusztusban véget ér a 2015-ben indult harmadik görög mentőhitel-program, és onnantól kezdve a görög állam ismét a piacokról finanszírozza majd magát, hacsak az olasz belpolitikai káosz nem okoz újabb válságot az euroövezetben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!