2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Több ezer embert kellett kitelepíteni a vulkán miatt

2015. április 27., hétfő 10:25, frissítve: hétfő 10:57

Eddig 6500 embert kellett kitelepíteni Chilében a múlt héten kitört vulkán miatt. A hamufelhők miatt számos légitársaság törölte járatait, sok ház teteje pedig beomlott a rázúduló hamu alatt. A mentést a chilei hadsereg is segíti.

Takarítanak a Calbuco vulkán után Chilében: a múlt héten kitört tűzhányó több mint 210 tonna hamut lövellt ki magából, ami lerakódott a környéken. A helyiek most a hadsereg segítségével próbálják kilapátolni magukat a törmelékből. „A légierő és a haditengerészet is támogatja az embereket azáltal, hogy segítséget nyújt ebben a vészhelyzetben” – mondta a haditengerészet egyik tisztje.

A vulkán teljesen váratlanul lépett működésbe a dél-amerikai országban és 17 kilométer magas füst és hamuoszlopot lövellt ki magából. Húsz kilométeres körzetben evakuálni kellett a környéket: eddig 6500 embert telepítettek ki. Őket csak addig engedik vissza lakhelyeikre, amíg megetetik az állataikat és váltás ruhát vesznek magukhoz.

A hamufelhő miatt számos légitársaság törölte járatait. Néhány ház és üzlet, valamint egy iskola épülete pedig összeomlott a rázúduló hamu súlya alatt. „Először nem tudtunk bejutni Ensenadába, hogy megnézzük, mi lett az üzletünkkel. Aztán később be tudtunk jutni, és sokkolt minket, hogy az üzlet megsemmisült. Ez az a hely, ahol dolgozok és élek” – mondta egy bolttulajdonos.

Indonézia után Chilében van a világon a legtöbb vulkán, amelyek közül mintegy ötszáz potenciálisan aktív, azaz gyakorlatilag bármikor kitörhet. A kétezer méter magas Calbuco utoljára 1961-ben lépett működésbe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!