2020. május 27.,
szerda, Hella napja

Több a fertőzött Spanyolországban, mint Kínában

Hír TV

2020. március 31., kedd 12:20

Meghaladta a spanyol koronavírus-fertőzöttek száma a Kínait. Már 88 ezer beteget tartanak nyilván a madridi hatóságok, míg az ázsiai országban 81 és fél ezret. A spanyol fővárosban fél árbócra eresztett zászlókkal és egyperces néma csenddel emlékeztek a halálos áldozatokra.

Fél árbócra eresztett zászlóval és egyperces néma csenddel emlékeztek meg Madridban a koronavírus mintegy 7700 áldozatára. Már több koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Spanyolországban, mint a járvány kitörésének helyén, Kínában. A madridi hatóságok 88 ezer fertőzöttről számoltak be, míg Kínában 81 és fél ezer beteget regisztráltak hétfőig. Beteg lett Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója is.

"Azért én állok itt, mert Fernando Simón elkapta a koronavírust. Lázas lett. Jól van, de házi karanténba került."

- kezdte a hatóság szokásos tájékoztatóját a szakember.

Maria Jose Sierra jó hírt is hozott, a járvány terjedésének üteme már napok óta lassul Spanyolországban. Mindezt a kötelező lakhely elhagyási tilalom bevezetésének tulajdonítják. Két hete zárva tartanak az iskolák, és az emberek csak munkába járás vagy bevásárlás miatt hagyhatják el lakóhelyüket.

Kihaltak az utcák Párizsban is - soha nem volt még ilyen kevés ember a francia főváros közterületein. Franciaországban mindenkinek otthon kell maradnia, csak vásárolni és egy rövid séta erejéig mehetnek a szabadba.

Háromezer fölé emelkedett a koronavírus-járvány francia áldozatainak száma is. A 44 és fél ezer diagnosztizált fertőzött csaknem felét kórházban ápolják. A leginkább túlterhelt régió a hétvége óta a Párizs körüli Ile-de-France.

Hogy a kórházakra nehezedő nyomást enyhítsék, a francia egészségügyi hatóságok szétosztják az országban a betegeket. Berlin is segít a francia betegek ellátásában. A híres TGV szuperexpresszt betegszállító szerelvényekké alakították és ezzel viszik a súlyos betegeket a német kórházakba.

Egyre több koronavírus-tesztet végeznek a hatóságok, jelenleg napi 20 ezer szűrés készül. Vasárnap délután érkezett meg Kínából a Franciaországban még mindig hiánycikknek számító egészségügyi maszkból az első nagyobb szállítmány. A francia kormány egymilliárd kínai maszkot rendelt.

Hír TV