2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Tízezrek tüntettek Spanyolországban

Hír TV

2018. április 27., péntek 12:20, frissítve: péntek 13:23

Tízezrek tüntettek az utcákon Spanyolországban tegnap este, mert a bíróság enyhébb büntetést szabott ki öt, nemi erőszakkal vádolt férfira. A taláros testület végül csak visszaélés miatt ítélte 9 év börtönre az elkövetőket.

– Nem visszaélés, hanem erőszak – skandálják a felháborodott tüntetők Pamplonában a bíróság épülete előtt. Azért vonultak az utcára, mert a navarrai testület felmentette a nemi erőszak vádja alól azt az 5 férfit, akik 2 éve a bikafuttatásokról híres San Fermín fesztivál alatt megtámadtak egy fiatal nőt, zaklatták és kirabolták. Az elkövetők között egy csendőr és egy katona is van.

– A San Fermin egy buli, az emberek emiatt jönnek ide, hogy jól érezzék magukat és nem azért, amit a Farkas falka tett. Ezek állatok – mondta egy tüntető.

Az ügyészség több mint 22 éves börtönbüntetést kért a vádlottakra a többi közt szexuális erőszak miatt, de a taláros testület ezt nem találta bizonyítottnak. Így 9 évvel megúszták a felelősségre vonást, egyikük lopás miatt további két hónapot kapott. Az áldozatnak pedig 50 ezer eurós kártérítést ítélt meg.

A döntés miatt a közvélemény haragját még tovább növelte, hogy a három bíró egyike különvéleményt fogalmazott meg. Ebben kifejtette, hogy szerinte fel kellett volna menteni az öt férfit.

„Nem vagy egyedül” – ezt már az estére meghirdetett demonstráció résztvevői üzenték az áldozatnak.

Nemcsak az észak-spanyolországi városban, hanem Madridban is tüntettek az igazságügyi minisztérium épülete előtt.

– Az igazat megvallva, szégyellem magam, hogy ilyen országban élünk. A 21. században azt mondják, hogy ez csak visszaélés. Ez szégyen – mondta egy szociális munkás.

Jogászok és politikusok is tiltakoznak.

– Felháborodást és dühöt érzek. Ügyvédként én többet olvasok ki ebből az ítéletből. Először is át kell venni a nemzetközi törvényt. Ne kelljen erőszaknak megtörténnie ahhoz, hogy nemi erőszaknak minősítsenek egy esetet – nyilatkozta German Rodriguez madridi ügyvéd.

A védelem és a vád képviselői is a legfelsőbb bíróságon fellebbeznek az ítélet ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!