2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Tízezer fegyveres vigyáz a rendre

A párizsi terrortámadások után tízezer fegyveres vigyáz a rendre Franciaország legforgalmasabb részein, így a közkedvelt turistalátványosságoknál is. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban szigorítottak a reptéri biztonsági intézkedéseken – a franciaországi merényletek mellett azért, mert az al-Kaida nemrég új bombagyártási tippeket tett közzé.

„Megbosszultuk Mohamed prófétát, megbosszultuk Mohamed prófétát! Ez a jemeni al-Kaida!” – ezt kiabálja a nemrég bemutatott amatőr videofelvételen az a terrorista, aki testvérével közösen végrehajtotta a múlt heti mészárlást a Charlie Hebdo szerkesztőségében. Tizenkét embert gyilkoltak meg, amiért a francia vicclap karikatúrát közölt Mohamedről. A terrortámadás után készült felvételen látszik, hogy a támadás után próbálnak elhajtani, de egy rendőrautó útjukat állja, ezért tüzet nyitnak az egyenruhásokra.

A merényletet követően egyenruhások vigyáznak a rendre a párizsi turistalátványosságoknál és a főváros más forgalmas részein. Hétfő óta a bevásárlónegyedben is fegyveresek járőröznek, de a helyiek egy része még így sem érzi teljesen biztonságban magát. „A parkolóból jöttünk ki. Bementünk az áruházba a gyerekekért, és nem ellenőriztek minket, ez egy kissé… Nem is tudom, szerintem kicsit hibás a rendszer, nem gondolom elég hatékonynak” – mondta egy párizsi lakos. Országszerte összesen tízezer katonát vezényeltek a leginkább veszélyeztetettnek tartott helyszínekre – a többi közt zsinagógákhoz, mecsetekhez és repterekhez.

Hosszú sorok a Charlie Hebdo új számáért
Szerda reggel megjelent a Charlie Hebdo első lapszáma a múlt heti terrortámadás óta, amely során a szatirikus újság tizenegy dolgozóját ölte meg két iszlamista merénylő. A hárommillió példányban utcára kerülő újság címlapján ezúttal is egy Mohamed-karikatúra van. Részletek »»»

A Hír Televízió által megkérdezett szakértő szerint egyértelmű, hogy a múlt hetiekhez hasonló támadások megakadályozásához hatékonyabb hírszerzések közti kommunikációra van szükség.

„Egy, az európai titkosszolgálatoknak ki kell cserélni az adatokat. Évek óta ez megvan, de a valóságban mindenki kapni szeretne, és nem adni. Kettő, szeretjük, nem szeretjük az amerikaiakat, az EU és USA között sokkal nagyobb adatcsere szükséges, mert az amerikaiak most is elmondták, hogy még mennyien vannak, akiket nem engednek be ebből a francia csoportból az USA-ba. Három, a repterek sokkal jobb ellenőrzése szükséges. Tehát sok minden van, amit az EU-nak meg kell csinálni, hogy a biztonságát növelje” – fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Véletlenszerűen kutatják át az utasokat, poggyászokat

Az amerikai repülőtereken már tovább szigorították az utasok biztonsági ellenőrzését, a többi közt a párizsi terrortámadások miatt – valamint azért, mert az al-Kaida egy minden eddiginél részletesebb leírást tett közzé fémdetektorral kimutathatatlan bombák összeállításáról. „Egyrészt veszélyben lehetnek a repülőgépek, másrészt az utasok, akik sorban állnak a biztonsági ellenőrzésnél. Lehetséges, hogy valaki a biztonsági ellenőrzésnél sorban állókat akarja felrobbantani” – nyilatkozta Paul Cruikshank terrorizmus-szakértő.

Mivel a kisebb reptereken nem használnak testszkennereket, amelyek kimutathatnák a robbanószerkezeteket, a közlekedésbiztonsági hatóság bevezette az utasok és kézipoggyászuk véletlenszerű átkutatását. Az al-Kaida jemeni ága többször is próbálkozott már amerikai repülőgépek felrobbantásával – legutóbb 2009-ben, ekkor a bomba csak a merénylőben tett kárt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A CNN-en panaszkodott a Partizános Gulyás Márton

A CNN-en panaszkodott a Partizános Gulyás Márton

Az autoriter magyar vezetőért lelkesedtek az amerikai konzervatívok a CPAC budapesti rendezvényén – írja a CNN. A cikk hangneme nem meglepő, hiszen az amerikai baloldal kifejezetten ellenséges narratívában számolt be az egyébként nagy sikerrel záruló eseményről.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!