2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Külföld

Tizenöt európai ország kéri Izraelt, mondjon le a ciszjordániai telepítési tervről

Tizenöt európai ország - közöttük Franciaország, Németország és Olaszország - kérte pénteken Izraelt, hogy hagyjon fel a Ciszjordániában tervezett, közel négy és félezer új telepeslakás felépítésének tervéről.

  • Tizenöt európai ország kéri Izraelt, mondjon le a ciszjordániai telepítési tervről

"Mélységesen aggódunk az izraeli Legfelsőbb Tervezési Bizottság döntése miatt, amely jóváhagyta több, mint négyezer ciszjordániai telepeslakás megépítését. Kérjük az izraeli hatóságokat, vonják vissza ezt a döntést!" - olvasható a tizenöt európai ország külügyminiszterének közös közleményében.

A külügyminiszterek arra is kérik Izraelt, hogy "ne hajtsák végre a tervezett házrombolásokat és kiutasításokat egyebek mellett Maszafer Jattában sem".

A héten izraeli nem kormányzati szervezetek is bírálták, hogy az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a megszállt Ciszjordánia sivatagos vidékein élő, kiutasítással fenyegetett palesztinok kérvényeit. Az izraeli hadsereg gyakorlótérnek tekinti a szóban forgó területet, és csütörtökön a legfelsőbb bíróság a hadsereg álláspontját támogatva úgy döntött, hogy Maszafer Jatta - Ciszjordánia déli térségében, ahol tizenkét palesztin falu található - 1990 óta lőtér és az is marad. A döntés lehetővé teszi a lakosok esetleges kiutasítását és lakások építését zsidó telepesek számára.

"Az új lakások további akadályt jelentenének a kétállami megoldás megvalósításában" - figyelmeztettek a tizenöt ország - Franciaország, Belgium, Dánia, Finnország, Lengyelország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Spanyolország és Svédország - külügyminiszterei.

Az európai állásfoglalás Sirín Abu Akla temetésének idején született. Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió ismert, 51 éves palesztin újságírónőjét halálos golyótalálat érte a ciszjordániai Dzseninben szerdán, amikor izraeli katonai razziáról tudósított.

Az Európai Unió megdöbbenését fejezte ki pénteken, amiért az izraeli erők "fölöslegesen erőt alkalmaztak" az amerikai állampolgársággal is rendelkező újságírónő pénteki temetésén Kelet-Jeruzsálemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!