2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Tíz ember halt meg a mogadishui hotel elleni terrortámadásban

Tíz ember vesztette életét és 11-en sebesültek meg a mogadishui elnöki rezidencia közelében levő szállodát ért terrortámadásban - közölte a rendőrség szerdán.

  • Tíz ember halt meg a mogadishui hotel elleni terrortámadásban

A népszerű SYL Hotelt a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet iszlamistái rohamozták meg. A biztonsági erők hétórás tűzpárbaj során végeztek az öt támadóval. A lövöldözésben két katona és három civil halt még meg.

A támadás kezdete után a biztonsági erők 82 embert menekítettek ki a szálloda épületéből. A hotelben rendszeresen megfordulnak kormányzati tisztségviselők és befolyásos üzletemberek.

Az al-Shabaab elismerte, hogy a támadást tagjai követték el.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a mostani támadás eltért a szélsőségesek korábbi merényleteitől, amelyekben autókba rejtett pokolgépeket használtak az erősen őrzött létesítmények védelmének áttörésére a harcosaik rohamát megelőzően.

Jelen esetben azonban csak gyalogosan támadó szélsőségesek voltak, ami új taktikai fogás lehet. Szomáliai tisztségviselők szerint az új biztonsági intézkedések, így a Mogadishuban berendezett ellenőrzőpontok megnehezítik a terroristák dolgát, akik emiatt gyalogszerrel kénytelenek támadni.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a kelet-afrikai országban civilek és katonai célpontok ellen. A Szomália déli és középső részén több körzetet felügyelő al-Shabaab célja, hogy megdöntse a mogadishui kormány hatalmát.

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!