2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Tíz ember halt meg a mogadishui hotel elleni terrortámadásban

MTI

2019. december 11., szerda 16:40

Tíz ember vesztette életét és 11-en sebesültek meg a mogadishui elnöki rezidencia közelében levő szállodát ért terrortámadásban - közölte a rendőrség szerdán.

A népszerű SYL Hotelt a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet iszlamistái rohamozták meg. A biztonsági erők hétórás tűzpárbaj során végeztek az öt támadóval. A lövöldözésben két katona és három civil halt még meg.

A támadás kezdete után a biztonsági erők 82 embert menekítettek ki a szálloda épületéből. A hotelben rendszeresen megfordulnak kormányzati tisztségviselők és befolyásos üzletemberek.

Az al-Shabaab elismerte, hogy a támadást tagjai követték el.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a mostani támadás eltért a szélsőségesek korábbi merényleteitől, amelyekben autókba rejtett pokolgépeket használtak az erősen őrzött létesítmények védelmének áttörésére a harcosaik rohamát megelőzően.

Jelen esetben azonban csak gyalogosan támadó szélsőségesek voltak, ami új taktikai fogás lehet. Szomáliai tisztségviselők szerint az új biztonsági intézkedések, így a Mogadishuban berendezett ellenőrzőpontok megnehezítik a terroristák dolgát, akik emiatt gyalogszerrel kénytelenek támadni.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a kelet-afrikai országban civilek és katonai célpontok ellen. A Szomália déli és középső részén több körzetet felügyelő al-Shabaab célja, hogy megdöntse a mogadishui kormány hatalmát.

MTI, Hír TV