2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Theresa May utolsó akcióját indítja Brüsszel meggyőzésére

Brüsszel kezében van a döntés, ha belemegy a brexit-megállapodás módosításába, van esély a brit parlamenti elfogadásra – ezt kérte az Európai Bizottságtól ma Theresa May. A brit miniszterelnöknek már csak néhány napja maradt kialkudni egy új egyezséget az EU-val a sorsdöntő keddi westminsteri voksolás előtt.

  • Theresa May utolsó akcióját indítja Brüsszel meggyőzésére

Brüsszel kezében van a döntés, ha belemegy a brexit-megállapodás módosításába, van esély a brit parlamenti elfogadásra – ezt kérte az Európai Bizottságtól ma Theresa May. A brit miniszterelnöknek már csak néhány napja maradt kialkudni egy új egyezséget az EU-val a sorsdöntő keddi westmistteri voksolás előtt.

Keddre tűzte ki a brexit feltételeiről szóló szavazást a brit parlamentben a londoni kormány. Néhány nap maradt tehát addig a Brüsszellel való megállapodásra, ezért Theresa May vélhetően utolsó akcióját indítja az Európai Bizottság meggyőzésére, hogy támogassák a meglévő megállapodás módosítását.

A miniszterelnöknek akkor van esélye a képviselők többségét megnyerni, ha a szövegben a teljes kilépés feltételei szerepelnek: a konzervatív párt keménymagja ugyanis nem támogatja, ha ideiglenes és dátumokat nem tartalmazó passzusok miatt megmaradna bármilyen jogi köldökzsinór az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Az ír–északír határ kérdése miatt a tavaly tető alá hozott szerződésben van egy ilyen kitétel.

„Mindkét oldal a végsőkig elmegy, hogy megoldást találjon. Én úgy látom, hogy mindkét oldalon megvan a szükséges jó szándék, és mindenki áttörést akar ebből a patthelyzetből. Mi azt reméljük, hogy a hétvégén ez bekövetkezhet” – mondta Jeremy Hunt, brit külügyminiszter.

A brit kormány célja, hogy elkerülje a megállapodás nélküli kilépést, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek a brit gazdaságra nézve. A londoni sajtó azonban pénteken arról cikkezett, hogy Theresa May kabinetje már nem számít arra, hogy új alkut tud kötni, és ahhoz megnyerje a parlamentet is.

Ez azt jelenti, hogy ha elbukik a szavazás, akkor arról szavaztatják meg a parlamentet, hogy engedi-e a megállapodás nélküli brexitet, és ha nem, akkor nem marad más hátra, mint a március 29-i kilépési céldátum elhalasztásának kérése. Ehhez azonban a többi 27 uniós tagállam egyhangú beleegyezése kell.

Ha ez bekövetkezik, Theresa May elveszítheti az ellenőrzést a brexit-folyamat felett, és nagy kérdés marad, hogy ha néhány hónapot nyernek, ez segíthet-e a briteknek eldönteni, mit is akarnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!