2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Theresa May: Holtponton a tárgyalások

Új javaslatokat vár az Európai Uniótól a brit kormány, miután csütörtökön az unió vezetői elutasították a brit kilépésről szóló javaslatcsomagját. Theresa May brit kormányfő szerint holtpontra jutottak a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről folyó tárgyalások. Félő, hogy a novemberi határidőig a felek nem tudnak tető alá hozni egy szabadkereskedelmi megállapodást.

  • Theresa May: Holtponton a tárgyalások

A brit kormányfő a Downing Street 10-ben beszélt a salzburgi találkozóról. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az EU úgy utasítja el kormányának előterjesztéseit, hogy azok helyett semmilyen más alternatív megoldási javaslatot nem kínál.

„Mindig mondtam, hogy ezek a tárgyalások nehezek lesznek, a végén pedig még nehezebbek. Mindkét fél megállapodást akar, mégis minden előrelépés ellenére két kérdés még mindig nyitva áll: a kilépés utáni gazdasági viszonyunk az EU-val és az északír–ír határ kérdése” – mondta a brit miniszterelnök.

A kormányfő szerint azonban ennek ellenére a Nagy-Britanniában élő és dolgozó több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár jogosultságai akkor sem csorbulnak, ha az Európai Unióval folyó tárgyalásokon nem születik megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azzal utasította el a brit javaslatokat, hogy azok meggyengítenék az EU egységes belső piacát. Theresa May szerint azonban ezt az unió vezetői nem indokolták meg. Mint mondta: az EU két kilépési verziót ismételget: az egyik szerint z Egyesült Királyság az európai vámunió része maradna, de ez azt jelenti, hogy a kilépésről döntő brit népszavazást semmisnek tekintené a brit kormány. A másik, hogy szabadkereskedelmi egyezményt kötnek az EU-val, de akkor a brit határokon vissza kell állítani a határ- és vámellenőrzést, ez viszont határt húzna az uniós tag Írország, és az Egyesült Királysággal az EU-ból kilépő Észak-Írország közé.

A brit miniszterelnök ezért újból arra figyelmeztetett, hogy jelen állás szerint hazája 2019-ben kereskedelmi megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót. Ezt még mindig jobbnak tartja, mint rossz megállapodást kötni. Ugyanakkor közgazdászok régóta jelzik, hogyha a kilépés utánra ilyen egyezmény nélkül maradnak a britek, annak azonnal, súlyos gazdasági következményei lesznek, a növekedés lassulása, a költségvetési hiány megugrása.

„Nos, még nem léptünk ki. Miniszterelnök asszony és a westminsteri bürokrácia nem akarja végrehajtani a teljes brexit-et, megpróbálják elsumákolni azt. Megpróbálják visszacsinálni azt, amiről az emberek már döntöttek” – mondta Gerard Batten, a Brit Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője.

2016 nyarán kis többséggel a brit szavazók az EU-ból való távozás mellett döntöttek. A nemzeti radikálisok a brexit gyors végrehajtását követelik, míg a mérsékelt erők arra ösztökélik Mayt, hogy gondolkodjon el egy új népszavazás kiírásáról. Ezt a kormányfő elutasította.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!