2019. február 19.,
kedd, Zsuzsanna napja

Theresa May biztos benne, hogy elkerülik a rendezetlen kilépést

Hír TV

2019. február 14., csütörtök 12:27, frissítve: csütörtök 12:59

Ismét szavaznak a brit parlamentben a brexitről, ezúttal olyan kiegészítésekről, amelyektől a miniszterelnök a kilépési megállapodás elfogadását várja. A brexit legnagyobb akadálya továbbra is a rendezetlen ír határkérdés.

Egyelőre nem tervezi a brexit időpontjának elhalasztását a brit kormány – ezt Theresa May egy képviselői kérdésre válaszolva jelentette ki szerdán. A miniszterelnök hozzátette: biztos abban, hogy London el tudja kerülni a rendezetlen kilépést. Ennek egyelőre egyetlen sarkalatos kérdése van: az úgynevezett védőháló-mechanizmus, azaz a backstop. Az ír–északír határ átjárhatósága kulcsfontosságú, mivel ez lesz az egyetlen szárazföldi határ az Európai Unió és Nagy-Britannia között. A közigazgatási határvonalnak nemcsak aktuálpolitikai vonatkozása van, hanem a korábbi ír megbékélést is jelképezi.

Az egyik határmenti településen ma már csak emlékműként áll ez a sárga markoló, amit a helyiek közösen vettek még a 90-es évek elején, hogy a britek által emelt ellenőrzőpontokat és útakadályokat időről-időre megbontsák vele, tiltakozásképpen a brit fennhatóság ellen. A 30 éven át húzódó erőszaknak az 1998-ban aláírt Nagypénteki Egyezmény vetett véget, azóta az Észak-Írország és az Ír Köztársaság között húzódó 500 kilométeres sáv már csak jelképes volt – egészen mostanáig.

„Nagyon jól tudjuk, hogy ez hova vezethet vissza, és elég csak egy kis szikra, hogy megint ott tartsunk, amit ez a határ megtestesít. És ez nem hirtelen fog bekövetkezni, hanem lépésről lépésre. Ha az Európai Uniónak fel kell húznia a határt, és el kell kezdeniük az ellenőrzést, akkor azt nagyon hamar az északi oldalon, a britekkel is meg fogják csinálni, mert ők azok, akik nem akarják az emberek szabad mozgását, és akkor viszont ugyanott leszünk. Ott lesz a határ, az ellenőrzőbódék, útlezárások, és ez nagyon aggasztó. Nem ezt akarjuk az unokáinkra hagyni” – mondta Declan Fearon, a Határmenti Települések a Brexit Ellen szervezet tagja.

A határellenőrzést gyakorlatilag sem London, sem Dublin, sem Brüsszel nem akarja visszaállítani, azt azonban, hogy hogyan lehet ezt elkerülni, még egyik fél sem tudja – pedig a tárgyalások megrekedésével ez a legvalószínűbb forgatókönyv.

A két Írország közti gazdasági kapcsolatok is fellendültek az átjárhatósággal, most mindkét fél attól tart, hogy ennek is vége szakad.

„Most nagyon jól megy a turizmus, és ebben rengeteget segítettek az uniós támogatások. Most meg egy olyan helyzetbe hoztak minket, hogy minden nagyon könnyen semmivé válhat, mert egyfajta senki földje leszünk. Egy olyan határon rekedünk, ahová senki nem akar eljönni, amin senki sem akar átkelni, amitől mindenki fél. Nagyon sokat harcoltunk a békéért, és ugyanilyen keményen kell küzdenünk azért, hogy az utódainkra hagyhassuk, hogy nekik ne kelljen azt átélni, amit nekünk kellett” – nyilatkozta egy textilművész.

A jelenlegi tervek szerint Nagy-Britannia március 29-én lép ki az Európai Unióból. A dátum elhalasztásához Brüsszel egyelőre nem járul hozzá, Londonnak azonban még egy olyan lehetőséget is megítélt az Európai Bíróság, hogy akár az egész kilépési folyamatot visszamondhatja.