2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Thai rémálom: a brit búvárok visszautasítják, hogy hősök lennének

Hír TV

2018. július 13., péntek 15:13, frissítve: péntek 16:00

Hazatértek a brit mentőbúvárok a thaiföldi mentőakció után hazájukba. Visszautasították, hogy hősöknek nevezzék őket, pedig tettük hősies volt, résztvevői voltak annak a nemzetközi mentőcsapatnak, amely több nap alatt kimentett 13 fiatalt egy 4 kilométeres barlangrendszerből.

Hősökként üdvözölték a Thaiföldről visszaérkező brit mentőbúvárokat a londoni nemzetközi repülőtéren. A csapat jelentős szerepet játszott a 12 thai fiú és edzőjük kimentésében. Két búvár talált rá a kijárattól közel 4 kilométerrel beljebb, a szűk barlanglabirintus mélyén tartózkodó csoportra – egyikük Rick Stanton volt.

„Az első pillanat az izgatottság volt. Óriási megkönnyebbülést éreztünk, hogy életben vannak. Ahogy előmásztak a lejtőn a sötétből, és megszámoltuk őket, hogy mind a 13-an megvannak. Adtunk nekik világítóeszközöket, egészségeseknek látszottak. De ahogy onnan visszaindultunk a segítségért, persze azonnal azon kezdtünk el aggódni, hogy innen hogyan lehet őket kihozni” – mesélte Rick Stanton.

A barlangi mentés folyamatát a fél világ napról napra követte, a barlangbelii viszonyokról, a mentés körülményeiről azonban csak szerdán hoztak nyilvánosságra felvételeket.

„A földalatti járatok nagyrészt víz alatt álltak már, sötét volt, a víz alatt alig lehetett látni. Nagyon sok nehézség adódott, de egy nemzetközi mentőcsapat ezeket végül le tudta győzni” – emelte ki John Volanthen.

Ő a fiúkat a járatokon át araszolva, úszva megtaláló kétfős búváregység másik tagja. Volanthen már csütörtökön hazatért. Visszautasította, hogy hősnek nevezzék, a mentőakciót rizikós küldetésnek nevezte, amelynek sikere szerinte a helyszínre siető nemzetközi búvárcsapat tökéletes együttműködésén múlott.

A 12 tagú focicsapat tizenéves tagjai és edzőjük június 23-án rekedt benn a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben, miután a kijáratokat elárasztották a monszunesők miatt megáradt földalatti vizek. A túlélő fiatalokat jelenleg kórházban, megfigyelés alatt tartják, egészségi állapotuk kiváló.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!