2020. december 4.,
péntek, Borbála, Barbara napja

Magyar Nemzet: Terrortámadás előzi meg a választásokat Londonban

Hamis robbanómellényt viselt a késelő, azonnal lőttek az egyenruhások

Magyar Nemzet

2019. november 30., szombat 09:39, frissítve: szombat 10:35

Terrorcselekmény történt tegnap délután a London-hídon: egy férfi késsel támadt a járókelőkre, két embert megölt, többeket megsebesített. A londoni rendőrség arra kérte a helyieket, hogy maradjanak kellően éberek. A merényletre hetekkel azután került sor, hogy mérsékelték a terrorfenyegetettség szintjét a szigetországban.

Terrorcselekményként kezelik a tegnap délután Londonban történt késeléses támadást. A rendőrség korai beszámolója szerint délután kettőkor vonultak ki a központi fekvésű London-híd közelébe, ahol az eset történt. A híradások tegnap délután még „számos” sebesültről tudósítottak, de este a Sky News brit hírcsatornának már halálos áldozatról is volt információja. Ezt az illetékes kormánykörök később meg is erősítették, kettőben jelölve meg az áldozatok számát. Az internetet körbejárta egy olyan felvétel is, amelyen civilek letepernek egy férfit, akire később a rendőrök rálőnek. A Scotland Yard megerősítette: a támadót valóban lelőtték, és belehalt sérüléseibe. A férfi házilag összetákolt, hamis robbanómellényt viselt. A felvételeken az is látszik, ahogy a kiérkező egyenruhások először meghőkölnek a mellény láttán.

London belvárosa, főként a merénylet helyszínének környéke hosszú órákig le volt zárva. A szemtanúk többsége éltette a brit rendőrök gyors reak­cióját: sokak szerint alig egy percbe telt, mire a segítség a hídhoz ért. Mindezt úgy, hogy az Egyesült Királyságban 2014 nyara óta nem volt annyira alacsony a terrorkészültség szintje, mint most. A hatóságok egyébként arra is megkérték a szemtanúkat, hogy a merénylet helyszínén készült fotókat és videó­kat ne online terjesszék, hanem mielőbb adják át őket a rendőrségnek. A kampánykörúton lévő Boris Johnson miniszterelnök a támadást követően rögtön a Downing Streetre ment, ahol a rendőrség és a terrorellenes egységek képviselőivel egyeztetett. Tegnap esti üzenetében a konzervatív kormányfő szintén a hatóságok gyors és szakszerű reakcióját éltette, valamint együttérzéséről biztosította a sebesülteket.

Az Egyesült Királyságban alig két hét múlva tartanak előre hozott választásokat. A sors fintora, hogy 2017 júniu­sában, szintén napokkal az általános választás előtt történt terrortámadás a brit fővárosban – és akkor is a London-hídon. A merényletben nyolcan vesztették életüket: három iszlamista kisteherautóval hajtott a gyalogosok közé, majd késsel is emberekre támadtak. Az Iszlám Állam kötelékébe tartozó dzsihadisták szintén működésképtelen robbanómellényeket viseltek, és a kiérkező rendőrök végeztek velük. A két és fél évvel ezelőtti események emléke még él az emberekben, a közeli Borough Market piac egyik eladója a BBC-nek rögtön azzal kezdte a tegnapi beszámolóját: „Még emlékszünk a legutóbbira!” Akárcsak 2017-ben, a merénylet elől menekülők tegnap is a közeli éttermekben és üzletekben találtak búvóhelyet.

Egyelőre nem tudni, hogy a támadás nyomán változtatnának a terrorfenyegetettség szintjén. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője arra kérte a londoniakat, hogy egyelőre kerüljék a merénylet helyszínét, legyenek éberek, és ha gyanús dolgot látnak, rögtön forduljanak a rendőrséghez.

Magyar Nemzet

Robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt volt börtönben a londoni támadó

Hír TV