2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Terrorizmus Észak-Írországban

Hír TV

2019. április 19., péntek 21:12

Terrorcselekménynek minősítették a hatóságok az észak-írországi lövöldözést, aminek egy fiatal újságírónő esett áldozatául. Az incidens azután kezdődött, hogy a rendőrség házkutatásokba kezdett a városban. A hatóságok szerint az akció mögött az új IRA nevű brit-ellenes terror-csoport áll.

Lángokban álltak a mentőautók és a rendőrségi járművek az északírországi Londonderry városában péntek éjjel, miután egy razzia során maszkot viselő elkövetők Molotov-koktélokkal és egyéb lövedékekkel támadtak a hatóságokra. A rendőrség azután kezdett házkutatásokba, hogy nagycsütörtökön összekülönböztek a katolikusok és a protestánsok.

A 29 éves újságírónő a zavargásokról akart tudósítani, ekkor találta őt el egy golyó, a kórházban pedig belehalt a sérüléseibe.

A belfasti egyezményt 1998-ban írták alá a felek, véget vetve a mintegy három évtizedig húzódó északír konfliktusnak. A mostani incidenst a katolikus és a britpárti protestáns oldal politikusai egyaránt elítélték. A washingtoni képviselőház elnöke szerint az erőszakos cselekedet ellentétben áll a 21 éve megkötött egyezmény céljaival.

A rendőrség főparancsnok-helyettese szerint az akciót valószínűleg a feloszlott Ír Köztársasági Hadsereg nevét viselő „új IRA” nevű szakadár britellenes terrorista csoport követte el.

Hír TV