2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Terrorista sejtet lepleztek le Moszkva régiójában

Hír TV

2019. április 29., hétfő 17:51

Az Iszlám Állam terrorszervezet héttagú titkos sejtjét leplezték le Moszkva megyében - közölte hétfőn az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálata.

A kommüniké szerint a külföldről irányított sejt, amelyet 2016 novemberében hoztak létre, toborzással foglalkozott és a rendvédelmi szervek munkatársai elleni támadásokra uszított. A csoport tagjainál házkutatást tartottak és fegyvert, kommunikációs eszközöket, valamint tiltott irodalmat foglaltak le tőlük.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában hétfőn újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy eddig mintegy 50 ország és egy tucatnyi nemzetközi szervezet csatlakozott rá az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) terrorista-nyilvántartására, de egyetlen jelentős nyugati ország sincsen közöttük.

Lavrov aggodalmának adott hangot amiatt, hogy elsősorban a nyugati országok között semmi visszhangja sincs annak a kezdeményezésének, amelyet 2015-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök tett arról, hogy globális terrorellenes frontot kellene létrehozni az ENSZ égisze alatt.

Az orosz elnök azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy kettős mércét alkalmaz a terrorizmus elleni küzdelemben, rámutatva, hogy miközben az Egyesült Államok Guantánamón anélkül tartott fogva embereket, hogy hivatalosan vádat emelt volna ellenük terrorizmus címén, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) pedig titkos börtönöket üzemetetett NATO-országok területén, addig Washington ma azzal fenyegetőzik, hogy szabadon bocsátja a Szíriában, az Eufrátesz keleti partján elfogott, nyugati állampolgárságú terroristákat, ha európai szövetségeseik nem fogadják vissza őket.

Lavrov úgy vélekedett, hogy a terroristák szabadon bocsátása "szörnyű bűncselekmény" lenne.

MTI