2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Terror a luxusszállodában

Hír TV

2018. január 21., vasárnap 08:31, frissítve: vasárnap 11:24

Fegyveresek rohanták meg az Intercontinental luxusszállodát Afganisztánban szombat este. A terrorakciónak legkevesebb hat civil halottja van, köztük egy külföldi nő. A biztonsági erők az összes terroristát megölték, több mint 150 embert kimentettek, és reggelre visszaszerezték az uralmat a szálloda felett. Egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta magára a vérengzést. 2011-ben tálib terroristák támadták meg a hotelt, akkor 21 ember veszítette életét.

Az ablakon keresztül menekültek emberek egy megtámadott szállodából az afgán fővárosban. Többen lepedőkből font kötélen próbáltak leereszkedni az alsóbb emeletre: ketten sikeresen célba értek, egy ember azonban a mélybe zuhant.

 

„Amikor tűz ütött ki a hatodik emeleten, a szobatársam azt mondta, vagy kimenekülünk, vagy bennégünk. Kezembe vettem egy lepedőt, és az erkély korlátjához kötöttem. Megpróbáltam lemászni, de nem volt elég erős a kezem, és lezuhantam. A vállam és a lábam megsérült” – idézte fel Mohammad Musa, az afganisztáni Telecom egyik vezetője.

A kabuli Intercontinental hotelt szombat este kilenc órakor támadta meg három fegyveres. A terroristák gránátokat dobtak az épületre, majd lőni kezdtek a vacsorázó vendégekre. Ezután végigszaladtak a szállodán, és számos túszt ejtettek.

„Öngyilkos merénylők rohamozták meg a hotelt. Éjfél óta várok, hogy megtudjak valamit a bent ragadt rokonaimról” – mondta egy kabuli lakos, Babrak Jan.

A biztonsági erők egész éjjel tűzharcot vívtak a támadókkal. Akciójukat speciális erők is segítették, akiket helikopterrel vittek a szálloda tetejére. Több mint 150 embert, köztük 41 külföldit kimenekítettek, többen viszont életüket vesztették. A kommandósoknak végül sikerült visszafoglalniuk a szállodát, és az összes támadót megölték.

Az Intercontinentalt, amely Afganisztán első luxusszállodája, már többször érték terrortámadások, ezért évek óta rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik. A BBC szerint a védelmét két héttel ezelőtt kiszervezték egy magáncégnek.

Az még kérdés, hogyan tudták elfoglalni a támadók a hotelt. Egyes sajtóhírek szerint robbantással törtek maguknak utat, és a hátsó konyhaajtón keresztül jutottak be az épületbe.

Bár a terrorakciót még egyetlen szervezet sem vállalta magára, Afganisztánban rendszeresen hajtanak végre merényleteket szélsőséges iszlamisták. 2011-ben tálibok rohanták le ugyanezt a hotelt, akkor 21 ember veszítette életét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!