2019. május 24.,
péntek, Eszter, Eliza napja

Teljes abortusztilalom Alabamában

2019. május 15., szerda 13:10

Alabama államban megszavazták az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét. A jogszabály szerint már a fogantatás pillanatától kezdve tilos a művi terhességmegszakítás. Azt az orvost, aki a tiltás ellenére magzatelhajtást hajt végre, 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

A kimerülésig szónokló demokrata politikusok a döntési folyamat hátráltatásával próbálták elodázni az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztilalmi törvényéről rendezett szavazást Alabama állam törvényhozásában. Nem jártak sikerrel. A republikánusok uralta állam törvényhozásában az alsóház után a felsőházban is nagy többséggel - 25 igen és 6 nem szavazattal - fogadták a jogszabályt, amely így a kormányzó elé kerül jóváhagyásra. A törvény értelmében a fogantatás pillanatától tiltottá válik az abortusz. Azt az orvost, aki – a terhesség bármely szakaszában - magzatelhajtást hajt végre 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

"Az új legfelsőbb Bíróság vagyis a Trump féle Legfelsőbb Bíróság úgy érzi, hogy visszafordíthatja az 1973-as döntését. A most szigorító tagállamok abban reménykednek, hogy az ő esetük vezetett el az engedélyezés visszavonásához. De én azt mondom nekik, nem lesz könnyű dolguk"-kommentálta a döntést az ellenzéki demokrata párt alabamai szenátusi frakciójának vezetője, Bobby Singleton.

Arra utalt ezzel, hogy a jogszabály ügye a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülhet, precedenst teremtve arra,hogy visszavonják az abortuszt engedélyező 1973-as döntést.

A liberálisok szerint a szövetségi szigorítást vetíti előre, hogy egyre több déli államban vezetnek be korlátozásokat. Georgia-ban a republikánus kormányzó kedden írta alá a "szívdobbanás-törvényt", ami a magzat szívhangjának észlelésétől tiltja az abortuszt.

"Az életvédelmi törvény azt deklarálja, hogy az élet érték, így minden élet számít és minden élet védelemre szorul. Nekünk az a feladatunk, hogy az tegyük ami helyes, nem pedig azt, ami könnyű a politikában"-közölte Georgia kormányzója.

Szigorítást vezetett be Kentucky és Mississippiben is. A tagállamokat az sem tántorítja el, hogy a liberális vezetésű kaliforniai nagyvállalatok, a szilicium völgyi tech-cégek és a hollywoodi filmipar hadat üzent az abortuszt szigorító tagállamoknak. Gazdasági bojkottot hirdettek ellenük vagyis nem fektetnek be, nem szerveznek céges utakat és nem forgatnak ezekben az államokban. A nagyvállalatok a liberális vezetésű New Yorkot tartják követendő példának: ott a születés pillanatáig lehetőség van a magzatok meggyilkolására.