2021. január 28.,
csütörtök, Károly, Karola napja

Teljes a káosz Franciaországban

Hír TV

2019. december 8., vasárnap 09:44

Teljesen megbénították Franciaországot a kormányellenes tüntetések és sztrájkok. A nyugdíjreform elleni tiltakozásul a szakszervezetek hétfőig felfüggesztették a munkát. Az egész országban akadozik a közösségi és a vasúti közlekedés is. Szombaton a sárgamellényesek is utcára vonultak. A rendőrök könnygázzal és vízágyúval oszlatták a Macron ellenes tiltakozókat.

A nyugdíjreform elleni általános sztrájk keretében a közlekedési dolgozók is beszüntették a munkát. A vasúti forgalom és a tömegközlekedés gyakorlatilag megbénult Franciaországban.

A sztrájk a szakszervezetek tervei szerint hétfőn zárul. Vasárnap ezért további fennakadások várhatók a közlekedésben.

Macron kormánya azonban közölte: a tiltakozások ellenére sem fog elállni a nyugdíjtervétől. A 42 különböző nyugdíjrendszert egy egységes szabályozással váltanák fel, és emelnék a nyugdíjkorhatárt is.

Az általános sztrájk azonban nemcsak a helyiek és a turisták életét nehezítette meg, hanem a sárgamellényes tiltakozókét is. A demonstrálók ugyanis a közlekedési fennakadások miatt nem tudtak olyan nagy számban utcára vonulni mint az elmúlt heteken.

A sárgamellényes tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akik ismét könnygázzal és vízágyúval oszlatták a kormányellenes tiltakozókat.

Hír TV