2019. január 19.,
szombat, Sára, Márió napja

Tanácskozik az elitklub, heves viták várhatók a G20-as csúcson

Hír TV

2018. november 30., péntek 10:26

Az ukrán-orosz tengeri konfliktus és az amerikai-kínai vámháború témái fogják dominálni a világ 19 legnagyobb gazdasága és az Európai Unió csúcstalálkozóját. Buenos Aires-be a legtöbb vezető már megérkezett, az idei kétnapos konferencián is heves viták várhatók.

Az elitklub éves tanácskozását mindig nagy figyelem övezi: a világ legégetőbb politikai és gazdasági kérdéseit vitatják meg a világ iparilag legfejlettebb, ezért a világpolitika menetére legnagyobb befolyást gyakorolni képes országok vezetői.

Az idei csúcstalálkozó mottója a „tisztességes és fenntartható fejlődés”. A megbeszéléseket a kereskedelmi kérdések fogják uralni. Donald Trump új amerikai kereskedelmi politikája felborította a nemzetközi kereskedelmet, így éles viták várhatók. Az elnök szerint hazája a korábbi években előnytelen megállapodásokat kötött, emiatt más államok többet profitáltak az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemből, mint ők, így védővámok bevezetésével állította helyre a kereskedelmi egyensúlyt. Kína és az Európai Unió azonban hasonló módon válaszoltak, a vámháború pedig nagy károkat okoz a világgazdaságnak..

A találkozón két téma is feszültségforrás lehet: az orosz-ukrán tengeri konfliktus miatt a nyugati hatalmak elítélték az orosz agressziót, Donald Trump pedig lemondta tervezett kétoldalú találkozóját Vlagyimir Putyinnal. Emellett a szaúdi trónörökösnek is vélhetően magyarázkodnia kell majd Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki szaúdi újságíró meggyilkolása ügyében.

A tavalyi, hamburgi G20-csúcs egyik forró témája a klímaváltozás volt: Trump előtte jelentette be, hogy kilépteti Amerikát a párizsi klímamegállapodásból, míg a másik 19 G20-tag egyetértett abban, hogy a klímavállalások szükségesek. Ez a témát a mostani találkozón is napirendre veszik.

A péntek-szombati csúcstalálkozó rendezője Argentína, amely rosszkor vállalta el a vendéglátó szerepét: Mauricio Macri elnök gazdasági válságkezeléssel küszködik, az IMF újbóli segítségére kényszerült, de az infláció magas, a növekedés leállt, a peso pedig leértékelődött.