2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Tálibok: az afgán kormány március végén kezdheti meg a foglyok szabadon engedését

MTI

2020. március 25., szerda 17:35

Az afgán kormány március végén megkezdheti a fogságba került tálibok szabadon engedését - közölte a radikális iszlamista szervezet szóvivője szerdán.

"A tanácskozáson megállapodtunk, hogy a foglyok szabadon engedése gyakorlatilag március végéig elkezdődik" - hangsúlyozta Twitter-bejegyzésében Szuhail Sahín az afgán kormány és az ellene harcoló szélsőségesek képviselői között március 23-án Skype-vonalon tartott egyeztetésre utalva. A megbeszélésen a többi között a fogolycseréről, az erőszakcselekmények csökkentéséről, valamint a tartós tűzszünetről esett szó afgán hivatalos források szerint.

A kabuli vezetés egyik magas rangú tisztségviselője megerősítette, hogy a folyamat egy héten belül elkezdődhet.

Elemzők szerint ez a fejlemény végre elháríthatja az akadályt a közvetlen béketárgyalások elől.

A tálibok már korábban többször leszögezték: ragaszkodnak 5000, afgán börtönökben fogva tartott társuk szabadon engedéséhez, amit az Egyesült Államok és a tálibok közt egy hónapja Dohában megkötött békemegállapodás is előír. Az afgánközi megbeszélések a múlt héten akadtak meg, mert a felek nem tudtak megegyezni egymással a fogolycsere lebonyolításában.

Asraf Gáni afgán elnök március közepén rendeletet adott ki, amellyel előkészítette 1500 tálib fogoly fokozatos szabadon bocsátását a béketárgyalások előtt, s kilátásba helyezte további 3500 fogoly elengedését egy második szakaszban, feltételek mellet. Egyelőre azonban Kabul nem bocsátott szabadon foglyokat, és a tálibok - akik ragaszkodnak ehhez a feltételhez - továbbra is rendszeresen hajtanak végre támadásokat az afgán kormány erői ellen.

 

 

MTI