2022. 05. 24. Kedd Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Országgyűlés - napirend előtti felszólalások

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Tálib küldöttség utazik Oslóba

Tálib küldöttség utazik a hét végén a norvég fővárosba az afganisztáni humanitárius válság megoldását célzó egyeztetésekre - jelentette be pénteken a norvég külügyminisztérium.

A közleményben a skandináv ország külügyminisztere, Anniken Huitfeldt kiemelte, hogy a háromnaposra tervezett megbeszélések nem jelentik a kabuli tálib kormányzat diplomáciai elismerését, ám leszögezte azt is, hogy mindenképpen meg kell kezdeniük a tárgyalásokat Afganisztán "de facto képviselőivel".

"Nem engedhetjük, hogy a politikai helyzet még ennél is tragikusabb humanitárius válsághoz vezessen" - szögezte le a tárcavezető.

A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele óta Afganisztánban tovább mélyült a humanitárius válság, mert a nyugati országok - valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap - felfüggesztették a segélyek folyósítását, az Egyesült Államok pedig befagyasztotta az afgán központi bank számláit.

A január 23-25. közötti egyeztetéseken a norvég diplomaták mellett több ország, köztük az Egyesült Államok képviselője is részt vesz, emellett a tálibok több más afgán csoporttal - köztük női vezetőkkel, újságírókkal és emberi jogi aktivistákkal - egyeztetnek humanitárius, gazdasági, társadalmi és politikai kérdésekről.

A tálib küldöttséget a kabuli átmeneti kormányban külügyminiszteri tisztséget betöltő Amír Hán Mottaki vezeti - jelentette pénteken az Afghanistan International televízió. A 1 TV afgán tévécsatorna közlése szerint jelen lesz a konzultáción az afgán parlament alsóháza, a Nemzetgyűlés (Voleszi Dzsirga) két volt képviselője is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bennmaradt az élvonalban a Hertha BSC

A Hertha BSC bennmaradt a német labdarúgó-élvonalban, mivel idegenben 2-0-ra legyőzte a Hamburg csapatát az osztályozó hétfő esti visszavágóján.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!