2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Szükségállapotot hirdettek az ítéletidő miatt

Hír TV

2018. január 6., szombat 13:13, frissítve: szombat 17:57

Ítéletidő tombol az Egyesült Államok északnyugati államaiban és a Nagy Tavak vidékén. A sarkvidéki hideg, a jeges szélvihar és a kitartó havazás több mint százmillió ember életét bénította meg. Eddig az Egyesült Államokban tizenkilencen, Kanadában ketten haltak meg, de félő, hogy az áldozatok valós száma sokkal magasabb lehet, mivel milliók ragadtak otthonaikban, és nem sokat tudni a hajléktalanokról sem. Az ország több államában rendkívüli állapotot hirdettek.

Hóvihar tombol a Times Square-en, Manhattenben, New Yorkban. A gépkocsik és buszok csak lépésben közlekednek, az utakat hó fedi, és a látótávolság is alaposan lecsökkent.

 

Tisztán látható, hogy ez egy nagyon-nagyon komoly vihar. A nagy hideg, az erős szél és a tartós havazás miatt kialakult helyzetet mindenkinek komolyan kell vennie. Mivel a vihar az elmúlt órákban egyre erősebbé vált, rendkívüli állapotot hirdetek – nyilatkozta Bill DeBlasio New York-i polgármester.

A polgármester arra is figyelmeztetett, hogy a New York-iak aligha lélegezhetnek fel egyhamar, a meteorológusok előrejelzése szerint ugyanis egy úgynevezett bombaciklon alakul ki, ami még nagyobb havazással és orkán erejű hideg széllel támad rá a metropoliszra.

Az északkeleti országrészben és a Nagy Tavak vidékén több mint 100 millió ember életét bénította meg az ítéletidő. Sok helyen akadozik az áramellátás, de gond van a telefon- és internet-összeköttetéssel is. Tízmilliók ragadtak otthonaikban, de ők még mindig jobban jártak, mint azok, akik a pályaudvarokon vagy a repülőtereken rekedtek. A legnagyobb veszélyben a hajléktalanok vannak.

Átlagban napi 7-800 ember jelentkezik nálunk. A nagy hideg miatt olyanok is eljönnek hozzánk, akik máskor sosem jönnének ide, mert sátrakban vagy bárhol máshol alszanak –közölte egy chicagói menekültszálló vezetője. A szeles városnak nevezett Chicagóban nemcsak a szél, de a fogcsikorgató hideg is gondot okoz, napok óta rendre –20 fokot mérnek. Az elővárosaival együtt 10 milliós Chicagóban 80 ezerre becsülik a hajléktalanok számát. Sokan sietnek a hajléktalanok segítségére, aki teheti, használt meleg ruhát és meleg teát visz az utcán fagyoskodóknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!