2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szudánban több tucat ember halt meg a heves esőzések és áradások miatt

Legalább 62 ember meghalt és 98 megsérült a Szudánt sújtó heves esőzések és áradások miatt július óta - közölte az ottani egészségügyi minisztérium.

  • Szudánban több tucat ember halt meg a heves esőzések és áradások miatt

A természeti csapás csaknem 36 ezer családot érintett az ország 18 állama közül 17-ben - közölte újságírókkal a fővárosban, Kartúmban Szulaimán Abdul Dzsabbár, az egészségügyi tárca megbízott helyettes államtitkára vasárnap este. Elmondása szerint csaknem 23 ezer ház semmisült meg teljesen, több mint 13 ezer ház részben beomlott, több mint 8700 illemhely összeomlott, csaknem 3700 haszonállat elpusztult. Az ítéletidő ezenkívül 150 közintézményt is sújt.

Az esőzés hétfőn folytatódott Szudánban, amely jelenleg az esős évszak közepén van. Ez várhatóan októberig eltart.

A csapadék-előrejelzésekre hivatkozva az ENSZ aggodalmának adott hangot a további áradások kialakulásának nagy valószínűsége miatt.

A világszervezet Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) közleménye szerint az árvizeket leginkább a déli Fehér-Nílus állam sínylette meg, ahol több mint 66 ezer embert sújtott a természeti csapás, és több mint 13 ezer háztartás semmisült vagy rongálódott meg.

Alapvető fontosságú infrastruktúrákat is kár ért, mint vízforrások, iskolák és illemhelyek, és utak váltak járhatatlanná, teljes falvakat és közösségeket elvágva a külvilágtól - tudatta az ENSZ-testület.

Az OCHA szerint félő, hogy az állatállományt ért veszteségek fokozzák az élelmiszerellátás amúgy is növekvő bizonytalanságát. Becslések szerint ez így is csaknem hatmillió embert sújt Szudánban az ENSZ szerint, kétmillióval többet, mint az előző évben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!