2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szudán - A katonai tanács vezetője a lelőtt diákok esetének gyors kivizsgálását ígéri

A lehető leghamarabb felelősségre vonják öt tüntető diák minapi lelövésének a tetteseit - ígérte kedden Abdel-Fattáh al-Burháni, a Szudánt irányító Átmeneti Katonai Tanács vezetője.

  • Szudán - A katonai tanács vezetője a lelőtt diákok esetének gyors kivizsgálását ígéri

A szudáni biztonsági erők hétfőn Észak-Kordofán tartomány székhelyén, el-Obeidban tüzet nyitottak az ott tiltakozó diákokra. Az öt halálos áldozaton túl mintegy hatvanan megsebesültek. A diákok kenyér- és üzemanyaghiány miatt tüntettek.

Az eset kivizsgálását és a tettesek bíróság elé állítását követelte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) is, amely szerint a halálos áldozatok 15 és 17 év közöttiek voltak.

A hétfői el-obeidi tüntetők szerint a katonai tanács második embere, Mohamed Hamdán Daglo irányítása alatt álló félkatonai alakulat (RSF) tagjai lőttek rájuk. Ellenzéki szervezetek szerint az RSF hajtotta végre a fővárosban, Kartúmban tiltakozók táborának június 3-i erőszakos felszámolását is, amely során közel 130 embert öltek meg.

Az átmeneti katonai tanács és az ellenzék képviselői július közepén írták alá a hatalom megosztásáról szóló megállapodásukat, véglegesítve ezzel július 5-i szóbeli egyezségüket, de bizonyos részletekről még tárgyalni kell. Ezeket a tárgyalásokat sodorják veszélybe a hétfőihez hasonló erőszakcselekmények. Az ellenzék tárgyalódelegációjának egyik tagja ki is jelentette, hogy addig nem lesznek további tárgyalások a hadsereggel, amíg le nem állítja erőszakcselekményeit.

A felek elvben kedden tárgyaltak volna, de már délután volt, amikor a tüntetéseket szervező csoportok bejelentették, hogy a hétfői el-obeidi erőszak miatt a forduló elmarad.

Az instabil kelet-afrikai országban tavaly év végén tüntetések kezdődtek, az országot 30 éve irányító Omar el-Besír elnök távozásának követelésével. A hadsereg idén áprilisban közbelépett, és el-Besír letartóztatásával hatalomátvételt hajtott végre. A tüntetők azonban nem hagytak fel tiltakozásukkal, azt állítva, hogy az új katonai vezetők valójában az eltávolított elnök rendszerét próbálják átmenteni. Ezért további igényekkel léptek fel, polgári kormányzásra áttérést követelve. Tárgyalások kezdődtek a felek között, és ezeknek az eredménye lett a július 5-i szóbeli megállapodás, majd a július közepén aláírt dokumentum.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!