2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Sztrájkolnak Görögországban, hogy sztrájkolhassanak

Hír TV

2018. január 12., péntek 21:40, frissítve: péntek 22:46

Huszonnégy órás sztrájkot tartanak Görögországban a szakszervezetek. Az akcióhoz a kikötők munkásai, a metróvezetők és az orvosok is csatlakoztak – így tiltakoznak az ellen, hogy a kormány szigorítani akarja a sztrájkjogot, és újabb megszorító intézkedéseket vezetne be.

Ne vegyétek el a mocskos kezetekkel a sztrájkolók jogait! – ezt üzenték a kormánynak tüntetők a görög pénzügyminisztérium épülete előtt. A demonstrálók dühét az váltotta ki, hogy a kabinet már a munkabeszüntetés jogát is korlátozná a nemzetközi hitelezők nyomására, szerintük ugyanis a sztrájkok ártanak a gazdaságnak.

A jövőben a szakszervezetek csak akkor adhatnának ki munkabeszüntetésre szóló felhívást, ha tagjaik több mint fele megszavazza. Jelenleg elég a tagság harmadának támogatása.

„Nem engedhetjük meg, hogy a kormány elfogadtassa ezt a szörnyű törvényt. Ez kriminalizálja azokat a munkásokat, akik ellenállnak a munkaadók és a kormány terveinek” – mondta Efi Haju banki alkalmazott.

A tiltakozást egy, a kommunista párthoz közeli csoport szervezte. Szerintük kormányra kerülése után a radikális baloldali párt, a Sziriza elárulta a munkásokat, és mindazt, amit korábban képviselt.

„Egy baloldali kormány el akarja törölni azokat a szent jogokat, amiket a munkások több generáció alatt kivívtak maguknak. Egyetlen céljuk, hogy ne lehessen szervezett formában tiltakozni az intézkedéseik ellen” – véli egy szállodai alkalmazott, Nikosz Papajorju.

A tüntetők tiltakozásához a szakszervezetek is csatlakoztak: pénteken nem üzemelnek a kikötők, zárva marad az athéni metró, a kórházakban pedig sztrájkolnak az orvosok.

A kormány a sztrájkjog szigorítása mellett újabb megszorító intézkedéseket is bevezetne: csökkentené például a családoknak járó juttatásokat. Január 15-én szavaz a parlament A törvényjavaslatokról. Görögország 2010 óta 14 megszorító csomagot fogadott el a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hiteleiért cserébe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!