2018. november 14.,
szerda, Aliz napja

Szorosabbra fűzi viszonyát a két szuperhatalom

2012. november 20., kedd 12:51, frissítve: kedd 13:09

A világgazdaság fejlődése érdekében fokozza együttműködését az Amerikai Egyesült Államok és Kína – hangsúlyozta Barack Obama és Ven Csia-pao is kambodzsai találkozójuk után. Az amerikai elnök és a kínai miniszterelnök megbeszélésén a Peking és tengeri szomszédai közti területi viták nem kerültek szóba.

Tárgyalóasztalhoz ült a világ két legnagyobb gazdaságának vezetője. Az amerikai elnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének kambodzsai csúcstalálkozója előtt találkozott a kínai miniszterelnökkel. Barack Obama elkötelezte magát amellett, hogy együttműködik Kínával és egész Ázsiával.

– Hiszem, hogy az az építő, együttműködésen alapuló megközelítés, amelyet kétoldalú kapcsolatainkban alkalmazunk, jó mindkét országnak és a világnak is – fogalmazott Barack Obama, hozzátéve: nagyon fontos, hogy a világ két legnagyobb gazdaságaként egyértelmű szabályokkal hozzuk létre azt az utat a nemzetközi kereskedelemben és befektetésben, amely a jólét és a világgazdaság növekedéséhez vezet.

Hírügynökségi jelentések szerint a közös sajtótájékoztatón az újságírói bekiabálások ellenére sem kerültek szóba a Kína és több ázsiai ország között fennálló területi viták. A kínai vezető is inkább a gazdaságról beszélt.

A kínai miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a két ország fokozza üzleti együttműködést, nagyszabású gazdasági és pénzügyi együttműködésbe kezdenek, annak érdekébe, hogy feloldják a közöttük lévő nézetkülönbségeket.

Ven Csia-pao valószínűleg most találkozott utoljára miniszterelnökként Obamával, mivel Kínában átfogó vezetőváltás van. Obama korábban a japán kormányfővel is tárgyalt Kambodzsában, Noda Josihiko akkor arra utalt, Tokió számít Washington segítségére a japán–kínai szigetvita megoldásában.

Forrás: Hír TV