2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Szombaton választ Szlovákia: bármi lehet

Most szombaton kerül sor a szlovák parlamenti választásokra. Már kampánycsend van, mi meg esélyeket latolgatunk.

  • Szombaton választ Szlovákia: bármi lehet

25 politikai csoportosulás jelezte részvételi szándékát a most szombaton esedékes választásokon (eredetileg Ondrej Matej listavezetésével A Jobboldal Hangja nevű párt is részt vett volna a választáson, de 2020. február 20-án visszaléptek a Szabadság és Szolidaritás – SaS – javára). Ettől többen csak 2012-ben indultak a parlamenti választáson, akkor 26 párt állított jelöltlistát.

A 2016 márciusában tartott legutóbbi szlovákiai parlamenti választáson 8 politikai formáció jutott be a 150 fős pozsonyi törvényhozásba. Ezek a pártok egy, az időközben szétesett jobbközép Háló (Siet) nevet viselő párt kivételével a 2020-as voksoláson is indulnak.

Felmérések és elemzői vélemények szerint az indulók közül hétnek lehet valós esélye arra, hogy megszerezze a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százaléknyi szavazatot.

A legfrissebb felmérések (AKO és Focus) szerint a szlovák parlamentbe hét párt, mozgalom és koalíció jutna be. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű ellenzéki mozgalom vezet. Az Igor Matovic vezette jobboldali OLaNO a felmérés szerint a választók 19,1 százalékának a támogatására számíthat szombaton – 2019 októberében még 5,8 százalékon állt a támogatottsága. A szlovákiai pártok népszerűségi listáját másfél évtizedig uraló Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) kormánypárt a második helyen végezne 15,6 százalékkal (Peter Pellegrini miniszterelnök a listavezető) –, mely októberben még 20,1 százalékos támogatottsággal rendelkezett.

 
Peter Pellegrinit 2020. február 22-én éjjel magas lázzal járó felső légúti fertőzés miatt kórházba szállították | Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
 

 

A harmadik pozíció a sajtó által szélsőjobboldalinak, radikálisnak nevezett Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárté (Kotleba – Ludová strana Nase Slovensko) 9,8 százalékkal, Marian Kotlebával az élen (októberben 12,3%).

A támogatottsági lista negyedik helyét a Progresszív Szlovákia-Együtt koalíció (PS/Spolu) 9,4 százalékkal (októberben 12,7%), ötödik helyét Család Vagyunk párt 7,2 százalékkal (októberben 5,9%), a hatodik helyét pedig a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt 7 százalékkal foglalná el (októberben 6,7%), míg hetedikként az Andrej Kiska exállamfő vezette Az Emberekért párt jutna be a parlamentbe 6,6 százalékkal (októberben 12%).

Az utolsó felmérések szerint a kormánykoalíciós Most-Híd párt mellett nem kerülne be az új parlamentbe a szintén kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) sem. Az elsősorban a magyar szavazatokkal számoló Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) és a Most-Híd párt támogatottsága a felmérésben a parlamenti küszöböt jelentő öt százalék alatt maradt.

A közös magyar lista összeállításáról az ősz folyamán folytatott ötpárti egyeztetések kudarcba fulladtak. Így a felvidéki magyarság körében érdemi támogatottsággal rendelkező két politikai erő, a tisztán magyar Magyar Közösség Pártja (MKP), illetve a Most-Híd szlovák magyar vegyespárt, nem közös listán, hanem néhány köréjük csoportosuló törpepárttal együtt indul. Az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás egy választási párt, a Magyar Közösségi Összefogás néven létrehozott formáció listáján indul, Bárdos Gyulával az élen. Az Érsek Árpád-féle Most-Híd viszont a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ), valamint egy szlovák törpepárt, az Esély (Šanca) és a Szlovákia Roma Kezdeményezése (RIS) nevű politikai csoportosulás jelöltjeit engedte fel a listájára.

Magyar szempontból az a tét, hogy lesz-e magyar képviselő a pozsonyi parlamentben. Míg szlovák nézőpontból meg az, hogy lesz-e olyan erő, amelyik képes lesz a kormányalakításra: „Ha mi azt akarjuk, hogy legyen jövőnk, és magyar jövőnk legyen a saját szülőföldünkön, akkor nekünk képviseletre van szükségünk, és összefogásra van szükségünk. Mi az első lépést ezzel a csapattal, ezzel a jó programmal megtettünk, ha ehhez megkapjuk a választók támogatását, akkor biztos vagyok benne, hogy a következő időszak nem az egymással szembenállásról, nem az árokásásról, hanem az összefogásról fog szólni” – mondta Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás pártjának listavezetője.

 
Angela Merkel német kancellár (j) Zuzana Caputova szlovák államfőt fogadja a berlini kancellári hivatalban 2019. augusztus 21-én | Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
 

 

Zuzana Čaputová államfő szerint a választásokon való részvétel nem csupán a társadalmi összetartozás, hanem a modern hazafiság kifejezésre juttatása is: „Éljünk a jogunkkal, a lehetőségünkkel, és szavazzunk. Ne engedjük, hogy elvegyék a kedvünket, hogy megfélemlítsenek, hogy viszályt keltsenek köztünk, bízzunk magunkban. Gondoljunk arra is, hogy a választások nem az út végét, hanem egy új időszak kezdetét jelentik. A választások után is ugyanazt a levegőt fogjuk szívni, ugyanitt fogunk élni és közösen építeni a jövőt.”

Čaputová szerint ennek a választásnak a legfontosabb tétje és lehetősége az, hogy az állam visszaszerezze a közbizalmat. Úgy véli, az új kormánynak komoly elvárásoknak kell majd megfelelnie, ezzel kapcsolatban türelmet és együttműködést kért.

Ha olyan társadalomban szeretnénk élni, amely megfelel az elvárásainknak, a követeléseinknek és a vágyainknak, morális kötelességünk élni a választójogunkkal. Minden aktív választó személyesen is hozzájárulhat ahhoz, hogy igazságos és büszke országunk legyen, egy olyan Szlovákia, amely mindannyiunk otthona. 

Az államfő emlékeztetett, hogy a szombati lesz a tizedik szabad választás 1989 novembere óta.

A legfontosabb mind közül valószínűleg a '90-es évek végi választás volt, amikor világosan kiálltunk a szabadság és a demokrácia értékei mellett, egyszersmind pedig döntöttünk Szlovákia külpolitikai irányultságáról is. Bízom benne, hogy ez a társadalmi konszenzus a mostani választások után is megmarad.

888.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!