2019. március 18.,
hétfő, Sándor, Ede napja

Szlovák elnökválasztás: a női jelölt nyerte az első fordulót

Hír TV

2019. március 17., vasárnap 08:41, frissítve: vasárnap 12:43

A politikai újonc ellenzéki jelölt nyerte a szlovákiai elnökválasztás első fordulóját. A környezetvédő, liberális Zuzana Caputová a voksok mintegy 40 százalékát szerezte meg – több mint kétszer annyit, mint a kormánypárt jelöltje. Az ügyvédből lett politikusnő méltányos bánásmódot ígért a szlovákiai magyarságnak, amelynek jelentős része őt támogatta a voksoláson.

Visszafogottan ünnepelte első fordulós elnökválasztási sikerét Zuzana Caputová, aki politikai kívülállóból rövid idő alatt Szlovákia első női államfőjévé válhat. Az ellenzéki jelölt a szombati voksoláson a szavazatok 40, 26 százalékát szerezte meg, míg a kormánypárti Maros Sefcovic EU-biztost fele ilyen arányban sem támogatták (18,73 százalék).

„Az első eredményekből azt látom, hogy az emberek változást akarnak. A szlovák választók el tudnak képzelni elnökként egy olyan jelöltet, aki sokáig nem politizált, de új nézőpontból közelít a mai valósághoz, és máshogy oldaná meg a problémákat” – mondta Caputová.

A szlovák Erin Brokovichként is emlegetett egykori ügyvédnő először azzal tette le a névjegyét, hogy pert nyert egy illegális szeméttelep üzemeltetője ellen – csakúgy, mint annak idején egy film főhősnője.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia párt jelöltje azután fordult a politika felé, hogy egy évvel ezelőtt az országban hatalmas tüntetéssorozat kezdődött a korrupciós- és maffiaügyeket feltáró Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása miatt.

„Úgy érzem, hogy ezen a választáson van először lehetőség a változásra. A két fiatal tavalyi meggyilkolására adott erőteljes reakció felhívás volt: az emberek méltányosságot, igazságot és nyitottságot követeltek” – mondta Caputová múlt hét hétfőn.

A korrupció felszámolásának ígéretével kampányoló Caputovára szavazott a szlovákiai magyarok jelentős része is, a politikus pedig jelezte: elnökként kiemelt figyelmet fordít majd rájuk, ha megnyeri a második fordulót is.

„Olyan jelölt vagyok, aki törődik a kisebbségekkel, és nagyra értékelem a nemzeti kisebbségeket. Méltányosságon alapuló értékeket és témákat szeretnék felkínálni nekik” – mondta.

Mivel az elnökválasztás első körében egyik jelölt sem érte el az 50 százalékot, a szlovák törvények értelmében második fordulót kell tartani, ezt március 30-ra írták ki.

A szlovák államfőé egyébként nagyrészt jelképes pozíció, de az elnök bizonyos esetekben megvétózhatja a parlament által megszavazott törvényeket.