2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Szíria - Tízezrek menekültek el otthonaikból a török határ felé az utóbbi napokban

Tízezrek menekültek el otthonaikból Szíriában a török határ felé az utóbbi napokban a kormányerők támadásai elől - adták hírül szerdán jogvédő csoportok és ellenzéki aktivisták.

  • Szíria - Tízezrek menekültek el otthonaikból a török határ felé az utóbbi napokban

Az orosz támogatást élvező szíriai kormányerők április végén indítottak offenzívát Idlíbben és a szomszédos Hama tartományban, egyre inkább visszaszorítva a dzsihadistákat és az ellenzéki fegyvereseket, akik e hét kedden elhagyták Hán Sejkún várost, ami jelentős fegyvertény Aszad rendszerének. A település 2014 óta a lázadók kezén volt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, brit székhelyű emigráns csoport értesülése szerint a kormányerők szerdán teljes ellenőrzés alá vonták Hán Sejkúnt.

"A rezsimnek sikerült teljességgel elfoglalnia Hán Sejkúnt és most aknamentesíti a térséget" - tette hozzá az OSDH.

A szervezet szerint a szíriai hadsereg jelenleg a szomszédos Hama tartomány északi részén lévő, ellenzékiek uralta térségeket ostromolja. Az előrenyomuló szíriai kormányerők gyűrűjébe került egy török megfigyelőpont is.

A területről véget nem érő kocsisorok tartanak a török határ felé, legalább 60 ezer ember hagyta el otthonát az utóbbi négy napban - állítják jogvédők.

Oroszország több hónapnyi patthelyzet után az utóbbi tíz napban fokozta támadásait a kormányerőkkel szemben állók ellen, ami jelentősen megváltoztatta a katonai helyzetet. Az ENSZ és más szervezetek szerint több száz polgári áldozata van az offenzívának. Moszkva és Damaszkusz ugyanakkor tagadja, hogy válogatás nélkül bombázná a civilek lakta területeket és a dzsihadisták állásait.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!