2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Szíria jövőjéről tárgyalnak, miközben folyamatosak a harcok

Hír TV

2018. január 30., kedd 10:26, frissítve: kedd 10:33

Négynapos tárgyalássorozat kezdődik Szocsiban Szíria jövőjéről. Az orosz vezetésű egyeztetésen csak a szír ellenzék egy része vesz részt, a Nyugat-barát mérsékelt lázadók nem. Szíriában közben két fronton is folyamatosak a harcok. A szír–orosz koalíció a mérsékelt lázadókat lövi, a török hadsereg pedig a szíriai kurdokat.

Törökország tíz napja lövi a szíriai kurdokat, mert attól fél, hogy a törökországi és az iraki kurdokkal összefogva megpróbálnák kikiáltani a független Kurdisztánt. Törökország NATO-tag, de Amerika nem támogatja a kurdok elleni offenzívát, hiszen nekik köszönhető, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetet tavaly legyőzték. Törökország ezért új szövetségeseket próbál találni az offenzívájához.

„A kurdok elleni fellépéssel a török kormány célja Szíria területi egységének a fenntartása, tehát hogy az ország ne essen darabokra. Ezt a célt pedig Oroszország, Irán és a szíriai kormány is támogatja, ők tehát potenciális szövetségesek ebben” – mondta egy török politológus.

A törökökkel párhuzamosan fokozta a légicsapásokat a szír–orosz koalíció is. Nem a kurdokat, hanem a mérsékelt szíriai ellenzéket lövik, amelyet egyébként a törökök támogatnak. A szír–orosz légicsapásoknak rengeteg civil áldozatuk volt, Idlib város környékén egy nap alatt harmincan haltak meg, köztük nők és gyerekek.

„Egy nap alatt 56 légitámadást számoltunk össze, orosz és szír kormányzati gépeket vegyesen. De a rakéták folyamatosan csapódnak be, ezért az áldozatok száma is folyamatosan emelkedik” – mondta egy szíriai önkéntes.

A harcokkal párhuzamosan orosz közvetítéssel zajlanak tárgyalások néhány fél között Szocsiban. Ezen csak az oroszok számára elfogadható ellenzéki csoportok vannak jelen, az amerikai támogatást élvezők és a kurdok nincsenek.

„Sok negatív aspektusa van az orosz beavatkozásnak Szíriában, mint a légitámadások a civilek ellen, de az kétségtelen, hogy Oroszország megkerülhetetlen tényező a rendezésben. Márpedig a genfi tárgyalások sikertelensége miatt szükség van valami alternatív megoldásra” – mondta Haytham Manna szír ellenzéki vezető.

Szocsiban a tárgyalások egy hétig tartanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!