2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Szíria elfogadta az orosz javaslatot

Katonai támadás nélkül is megoldódhat a szíriai helyzet. A damaszkuszi vezetés elfogadta a vegyi fegyverek beszolgáltatásáról szóló orosz javaslatot. Az ötletet egyelőre az Egyesült Államok és Izrael is fenntartással fogadta. Az amerikai szenátus az orosz javaslatra hivatkozva azonban elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról szerdára kitűzött próbaszavazást. A francia külügyminiszter ENSZ-határozatot sürget az ügyben.

Készenlétben állnak a harci repülőgépek a NATO törökországi bázisán. A járművek egyelőre a földön maradnak, miután nem várt fordulatot vett a szíriai konfliktus ügye. Miközben Barack Obama a kongresszus képviselőit és a lakosságot győzködi a katonai beavatkozás szükségességéről, az oroszok új tervvel álltak elő, miszerint Damaszkusznak nemzetközi felügyelet alá kell helyeznie vegyi fegyvereit.

„A szír vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vonása nem teljesen orosz kezdeményezés. Korábban már egyeztettünk amerikai kollégáinkkal, John Kerry külügyminiszter úr pedig tegnap elismerte, hogy elkerülhető a katonai csapás, ha ez a probléma megoldódik” – mondta el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.


Hírügynökségi értesülések szerint Vlagyimir Putyin és Barack Obama már a múlt heti G20-as találkozón is megvitatta az ötletet. Az amerikai elnök nem zárkózik el az orosz javaslat elől. „Ha van mód a helyzet megoldására, hogy senki ne használjon vegyi fegyvert Szíriában, azzal elértük a célunkat” – fogalmazott Obama.

Az oroszok javaslatát hivatalosan is elfogadta a szír kormány, és a nemzetközi közösségben is egyre többen támogatják: például Irán, Kína és az Arab Liga is. Az amerikaiakkal szövetséges Franciaország szerint viszont Putyin egyszerűen csak ki akar kerülni Bassár el-Aszad védelmezőjének kínos szerepéből.

Párizs határozati javaslatot terjeszt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről és megsemmisítéséről. A dokumentum súlyos következményeket helyez majd kilátásba arra az esetre, ha a damaszkuszi vezetés megszegi a feltételeket.

Magyarország szakértőket ajánl fel

Vegyvédelmi szakértő katonákat ajánl fel Magyarország a szíriai béke megőrzésére – jelentette be a honvédelmi miniszter Székesfehérváron, ahol a 3. NATO Híradózászlóalj magyar századának telephelyén tett látogatást. Hende Csaba azt mondta: a kormány elítéli a vegyi támadást, és kész közreműködni a hasonló helyzetek elkerülésében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!