2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

Szijjártó Péter: Növekedő migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban

A tél közelsége és Törökország szíriai offenzívájának európai megítélése miatt növekedő migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.

  • Szijjártó Péter: Növekedő migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban

Szijjártó Péter magyar újságíróknak hangsúlyozta: a migrációt kiváltó okok egyre súlyosabbak, minden Európán kívüli, de ahhoz közeli országban és régióban jelentkező instabilitás negatív hatást gyakorol az európai biztonságra.

A migráció növekvő tendenciája miatt továbbra is veszélyekkel kell számolni, ezért Magyarország szerint egyre sürgetőbb, hogy a nemzetközi migrációs politika fókusza megváltozzon, és az újabb migrációs hullámok bátorítása helyett áttevődjön a hazatérések és a problémák helyben történő megoldásának elősegítésére.

A miniszter kiemelte: Magyarország továbbra is a határok védelmére koncentrál és arra, hogy a segítséget oda vigye, ahol a baj van.

Tájékoztatása szerint Magyarország ezért újabb 70 katonát küld Afganisztánba, az intézkedéssel 170-re növeli a misszióban részt vevők létszámát. Továbbá 2024-ig meghosszabbította azt az időszakot, amelynek során éves szinten 500 ezer dollárral (mintegy 151 millió forinttal) támogatja az afganisztáni nemzeti, biztonsági és védelmi erőket.

Szavai szerint az Iránnal kötött nukleáris megállapodással összefüggésben Magyarország határozottan támogatja az unió politikáját azzal a céllal, hogy a megállapodás legalább részeiben fenn tudjon maradni.

Líbia vonatkozásában megpróbálja elérni, hogy a visegrádi országok által a határvédelem segítésére korábban felajánlott, mintegy 35 millió eurós támogatás célba érjen.

Szudán esetében pedig az eddig biztosított 90 ezer dolláros támogatás legnagyobb részét az éves szinten biztosított 25 ösztöndíj teszi ki. Magyarország azt is támogatja, hogy az Európai Bizottság állítson össze egy pénzügyi gazdaságélénkítő csomagot Szudán számára, mert ennek híján az életkörülmények drámai romlása miatt onnan is jelentős lakosságkiáramlásra lehet számtani - emelte ki.

Fontos, hogy Afrikában és a Közel-Keleten az Európai Unió olyan politikát alakítson ki és folytasson, amely segíti ezen régiók népességmegtartó képességét - jelentette ki Szijjártó Péter.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az Iszlám Állam terrorszervezet taktikát váltott, és az "alvósejtek, a magányos farkasok" aktivizálására tért át. Mindenképpen meg kell akadályozni, hogy az a több mint ötezer uniós állampolgár, akik a terrorszervezet kötelékében harcoltak, fenyegetést jelentsenek Európa számára - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!