2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szijjártó Péter: Magyarország boldogan diverzifikálná energiaforrásait

Magyarország boldogan diverzifikálná energiaforrásait, de ennek előfeltétele a szükséges infrastruktúra kiépítése és a beruházási döntések meghozatala, ezek azonban a nemzetközi partnereken múlnak - jelentette ki Szijjártó Péter csütörtökön az Egyesült Államok és az Európai Unió brüsszeli energiakonferenciáján.

  • Szijjártó Péter: Magyarország boldogan diverzifikálná energiaforrásait

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy Magyarország a földgáz-ellátásának 100 százalékát orosz importból fedezi, és nem "puszta jókedvéből" jár el így, hanem mert az infrastruktúra jelenleg csak ezt teszi lehetővé.

Megfogalmazása szerint túl sokat beszélnek a diverzifikációról, jó varázsszó, nagyon jól hangzik, de nem elég, Magyarországon ennek egyelőre nem érezni semmi hatását.

Az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, Közép-Európában az energiaellátás biztonsága továbbra is "rendkívül kritikus kérdés", főleg, hogy közel sem haladnak megnyugtató ütemben azok a beruházások, amelyek segíthetnék a diverzifikációt.

"A minket folyamatosan diverzifikációra felszólító barátainktól és szövetségeseinktől függ, hogy valamilyen mértékben tudjuk-e függetleníteni magunkat jelenlegi egyetlen beszerzési forrásunktól" - fogalmazott Szijjártó.

Ezt kifejtve rámutatott, hogy az Exxon-Mobil és az OMV alkotta amerikai-osztrák konzorciumtól, illetve Romániától függ, hogy megindulhat-e a kitermelés a fekete-tengeri Neptun gázmezőn. Előbbi pedig egyelőre nem tudja meghozni a végső beruházási döntést a román szabályozási keretek miatt.

Ugyanez a helyzet az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas, Horvátországba tervezett terminál esetében is - mutatott rá. Ennek Magyarország megvásárolná a 25 százalékát, de az ajánlatot Zágráb még nem kommentálta érdemben - mondta. Megjegyezte: úgy tűnik, hogy a tulajdonvásárlás és a kapacitáslekötés kérdését össze kívánnák kötni, de ez Magyarországnak a jelenlegi körülmények között nem érdeke.

A miniszter hozzátette, a kormány annak a lehetőségét is biztosítani kívánja, hogy középtávon majd a Török Áramlat vezetékből is földgázhoz juthasson az ország.

Jelezet, hogy 2021-re elkészül a Lengyelország és Szlovákia közötti összeköttetés, így fizikai lehetőség lesz a lengyel vezeték és az LNG-terminálok elérésére.

"Minden szükséges lépést megtettünk annak érdekében, hogy Magyarország gázellátása közép- és hosszú távon is biztosított legyen. Mindegyik forgatókönyvet életben kell tartani" - jelentette ki a miniszter.

Végezetül leszögezte, hogy az orosz Gazprommal kötött megállapodás nyomán Magyarország jövő évi gázellátása biztosított, már meg is kezdődött a gáz betárolása.

Szijjártó Péter a konferencián kétoldalú megbeszélést folytatott Miguel Arias Canete energiapolitikáért felelős uniós biztossal, Rick Perry amerikai energiaügyi miniszterrel, a részt vevő litván és portugál tárcavezetőkkel, illetve az amerikai Exxon-Mobil egyik igazgatójával.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!