2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Szijjártó: Magyarország nem akar háborút, migrációt és agresszív genderpropagandát

A jelenlegi kihívások közepette világosan kell fogalmazni annak kapcsán, hogy ki milyen jövőt szeretne, márpedig a magyarok nem akarnak háborút, migrációt és agresszív genderpropagandát - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

  • Szijjártó: Magyarország nem akar háborút, migrációt és agresszív genderpropagandát

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a 2024-ben megtartandó, jövővel foglalkozó csúcstalálkozó előkészítő ülésén vett részt, amelyen a következő évek és évtizedek nemzetközi együttműködésének alapjait rakják majd le a tervek szerint.

Felszólalásában kiemelte, hogy ma az emberiség a veszélyek korát éli, jelenleg a világ mintegy harminc pontján dúl háború, egymást érik a migrációs hullámok, erős a terrorfenyegetettség, és eközben súlyos gazdasági és egészségügyi nehézségekkel is meg kellett küzdeni az utóbbi években.

"Tehát most meg kell fogalmazni azt, hogy milyen jövőt szeretnénk. Mi, magyarok azt szeretnénk, hogy legyen béke, legyen biztonság és segítsük a családokat" - jelentette ki.

"És ezt negatív értelemben megfogalmazva úgy mondhatjuk, hogy nem akarunk háborút, nem akarunk migrációt és nem akarjuk az agresszív genderpropagandát" - fogalmazott.

Szijjártó Péter az ukrajnai háborúról szólva úgy vélekedett, hogy Európának és az Egyesült Államoknak végre be kéne látnia azt, amit a világ nagy része már belátott, hogy a rendezést kizárólag a tárgyalások hozhatják el, nem a harcok.

"Aki fegyvereket szállít, az bizony felelőssé válik emberéletek kioltása tekintetében, hiszen minél több fegyver van egy háborúban, annál több embert fognak megölni, annál hosszabb lesz a háború és annál nagyobb lesz az eszkaláció kockázata" - figyelmeztetett.

Ezután az illegális bevándorlást érintette, kiemelve, itt az ideje annak, hogy Brüsszel végre ne inspirálja a migrációt, ne az embercsempészek érdekében dolgozzanak, hanem szétverjék ezen hálózatok üzleti modelljét, illetve kezeljék a kiváltó okokat.

"Mi védjük a déli határunkat, a nyomás egyre növekszik. Nem akarunk migrációt a következő években, és nem akarunk olyan globális politikát sem, amely inspirálja a migrációs folyamatokat" - mondta.

Valamint leszögezte, hogy Magyarország ragaszkodik a hagyományos családmodellhez, ahhoz, hogy az apa férfi, az anya nő, a gyerekek számára pedig biztosítani kell a nyugodt felnevelkedés lehetőségét.

"Ezért az agresszív genderpropagandát is visszautasítjuk, és szeretnénk azt látni, hogy a nemzetközi politikában sem diszkriminálják azokat, akik a konzervatív, hagyományos családokra épülő életmodell mellett törnek lándzsát" - fűzte hozzá.

A miniszter később a Civilizációk Szövetsége nevű csoport ülésén is fel fog szólalni. Ennek kapcsán arról tájékoztatott, hogy rendkívül erősek ma a világ ismételt blokkosodásának irányába mutató folyamatok.

Ezt rossz hírnek nevezte Közép-Európa számára, és megerősítette, hogy a kormány az összeköttetések, a konnektivitás kultúráját próbálja elősegíteni, ehhez azonban mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy a nemzetközi politika végre visszatérjen a kölcsönös tisztelet talajára.

"Egymás kioktatása és leckéztetése, a belpolitikai folyamatokba történő külső beavatkozások helyett a kölcsönös tisztelet alapjára kell visszatérnie a nemzetközi politikának" - közölte.

Illetve kitért arra is, hogy a több mint ezeréves keresztény államisággal rendelkező Magyarország nagy hangsúlyt helyez a vallásszabadság érvényesülésére, ezért növekvő aggodalommal figyeli a keresztény, de adott esetben a muszlim vagy a zsidó közösségeket is érő fenyegetéseket világszerte.

"Mi visszautasítunk minden vallásalapú támadást, érje bármely vallási közösséget" - jelentette ki. "Azt pedig a lehető leghatározottabban visszautasítjuk, hogy még sajnos Európában is vannak országok, ahol a vallási jelképek meggyalázása vagy egy vallás szent könyvének elégetése a szólásszabadság keretei közé férne be" - tette hozzá.

"Szeretnénk, hogy ha a következő évek a civilizációk közti szövetségről, a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésről, a vallásszabadságról, a felekezetek közötti civilizált, nyugodt együttműködésről szólnának ahelyett, hogy ezeket a vallási csoportokat, vallási közösségeket akár terrorizmus, akár az agresszív szekularizáció útján támadások érik" - összegzett.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a 2024-ben megtartandó, jövővel foglalkozó csúcstalálkozó előkészítő ülésén New Yorkban 2023. szeptember 21-én.

MTI/KKM

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarországnak ismét igaza lett

Magyarországnak ismét igaza lett

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, amely miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!