2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Szijjártó: Magyarellenes indulatok törtek elő a román belpolitika legfelsőbb szintjén

Magyarországnak az az érdeke, hogy Romániával legyen egy kölcsönös tiszteleten alapuló jó kapcsolata - jelentette ki a külügyminiszter, arra reagálva, hogy Románia a Trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június negyedikét.

  • Szijjártó: Magyarellenes indulatok törtek elő a román belpolitika legfelsőbb szintjén

A tárcavezető elmondta: Amellett, hogy Románia fontos gazdasági és európai politikai partnerünk, a jó viszony egyik kiemelten fontos oka az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarság - ugyanis nyilvánvaló, hogy minél jobb a két ország közötti kapcsolat, annál jobb a helyi magyaroknak. Néhány hónappal ezelőttig úgy tűnt, hogy ez a szándék kölcsönös - tette hozzá Szijjártó Péter.

A kisebbségben élő magyarok miatt fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat. Emiatt sajnálatos, hogy a magyarellenes indulatok a román politikai élet legfelsőbb szintjeit is elérték - mondta Szijjártó Péter.

A jó viszony nem csupán az ottani magyarságnak, hanem Romániának is kedvezne, hiszen európai ügyekben és kereskedelmi kérdésekben is együttműködésre számíthatna Magyarországtól - tette hzzá.

A tárcavezető megjegyezte, hogy a magyar-román kapcsolat egészen a közelmúltig nemzetközi téren is eredményes volt, és szimbolikus jelentőségű, hogy sikerült rendezni a marosvásárhelyi római katolikus líceum ügyét. A feszültségkeltést azonban vissza kell utasítani, Magyarország ezért akár nemzetközi színtéren is fel fog lépni magyarellenesség ellen - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter az uniós intézményvezetők megválasztására utalva kijelentette, hogy Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos és egyértelmű. Nem számíthat a magyar támogatásra az a jelölt, aki nem tiszteli az európai nemzeteket, nem becsüli a keresztény értékeket, és nem akarja megállítani a migrációt - közölte a miniszter.

"Azonban sajnos be kell látni, hogy az elmúlt hónapokban előtörtek a magyarellenes indulatok a romániai belpolitika legfelsőbb szintjein. Ez egy rendkívül sajnálatos fejlemény, mert ez rossz az Erdélyben és Székelyföldön magyaroknak és rossz a két ország kapcsolatának is. És hiszem azt, hogy rossz Romániának és rossz Magyarországnak is. Ezt a folyamatot nekünk látnunk kell és ez ellen nyilvánvalóan határozottan fel kell lépnünk"

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Az ukrán háború kimenetelére hatással lesz az EP-választás eredménye?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!