2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Szijjártó: A humanitárius világszervezetek mellett már Brüsszelben és Washingtonban is elismerik a menekültek magyarországi ellátását

A New York-ban állandó székhellyel rendelkező humanitárius világszervezetek mellett, már a kormányt állandóan bíráló washingtoni és brüsszeli nyilvánosságban is elismerik az Ukrajnából érkezett menekültek magyarországi ellátását - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

  • Szijjártó: A humanitárius világszervezetek mellett már Brüsszelben és Washingtonban is elismerik a menekültek magyarországi ellátását

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a háború rendkívüli humanitárius válságot idézett elő Európában, és a menekültáradat jelentette terhek nagy részét a szomszédos országoknak kell viselniük, mindenekelőtt Lengyelországnak és Magyarországnak. Elmondta, hogy még az európai és amerikai vezetők is elismerik az önkéntesek, a civil, a jótékonysági és az egyházi szervezetek, valamint az állami intézmények elképesztő közös erőfeszítéseit hazánkban. "Nem véletlen, hogy most már a minket állandóan bíráló washingtoni és brüsszeli nyilvánosságban is vagy inkább nem mondanak semmit rólunk, vagy úgy kénytelen-kelletlen elismerik, hogy a lengyelek mellett mi is hatalmas terhet viselünk" - jelentette ki.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy nap folyamán humanitárius kérdésekről tárgyalt a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC), az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyes vezetőivel, amely szervezetek jelenleg nagy figyelmet szentelnek Magyarországnak. Kiemelte, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt regionális bázist hozott létre Debrecenben, és ennek egyik oka éppen az, hogy hazánk nem engedi át a fegyverszállítmányokat Ukrajnába, így biztonságos helyszín a humanitárius tevékenységek számára. Majd hozzátette, hogy az UNICEF már eddig is jelen volt Budapesten, ahol egy 370 fős központtal rendelkezik. A WHO-t pedig "nagy elégedettséggel" töltötte el, hogy a magyar hatóságok nem csak szállást és ellátást nyújtanak a menekülteknek, hanem koronavírus elleni oltást is, mivel a járvány még mindig nem ért véget - húzta alá.

A miniszter az ukrán elnök előző napi, Orbán Viktor kormányfőnek szánt üzenetének "stílusát és személyeskedését" nem kívánta minősíteni, azonban figyelmeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij kéréseinek, követeléseinek teljesítése "elképesztő biztonsági kockázatot" jelentene. "Én elfogadom, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek biztonsága az első, de nekünk Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. Ha engednénk fegyverek átszállítását, fegyvert szállítanánk, katonákat küldenénk Ukrajnába, akkor azzal belesodornánk Magyarországot a háborúba" - fogalmazott.

Illetve rámutatott, hogy a kormány nem támogatja az orosz kőolaj- és földgázembargó bevezetését, ugyanis ebben az esetben "nem lenne fűtés, nem lenne benzin, az ipar nem tudna működni". "Ezekhez a döntéseinkhez természetesen ragaszkodunk, akárki akármit mond, akárki akárhogyan személyeskedik, vagy akárhogyan is támadnak minket kívülről vagy Magyarországon belülről" - szögezte le.

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter/Kapornai Dóra

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!