2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Én és a nagyapám

Következik:

Híradó 15:05

Külföld

Szigorú törvények Olaszországban

A költségvetés elfogadása után már az új törvényeken dolgozik az olasz kormány. A mentést végző segélyhajók, a baby gang-ek, valamint a nők elleni erőszak a három legkiemeltebb téma.

  • Szigorú törvények Olaszországban

Gyülekeznek a segélyhajók Olaszország partjainál, hamarosan új törvények lépnek életbe a dél-európai államban. A jobboldali kormány ugyanis szeretné törvényes keretek közé terelni a munkájukat. Eszerint egy hajó naponta csak egy mentést végezhet és az a kapitány, aki ezt megszegi, akár 50 000 euró, vagyis 20 millió forintnyi büntetést kaphat.

Sőt, a szabálysértő hajót le is foglalhatja az állam, ha pedig nem működnek együtt a hatóságokkal további 10 000 euró, vagyis 4 millió forint büntetést vár rájuk.

Megoldás pedig eddig is volt, hiszen humanitárius folyosókon már évek óta érkeznek menekültek Itáliába. A különbség az, hogy ezek az emberek a belügyminisztérium és a katolikus közösség segítségével, törvényes keretek között lépnek be az országba és folyamatosan követhető az ott tartózkodásuk. Már négyezren érkeztek így 2015 óta Olaszországba.

Több figyelmet szentelnek ezentúl a fiatalkorú bevándorlóknak is. Az országban ugyanis komoly problémát okoznak az úgynevezett baby-gang-ek, amelyek jórészt észak-afrikai fiatalokból verődnek össze és számos bűncselekményt követnek el. Legutóbb épp Matteo Salvini 19 éves fiát rabolták ki Milánóban, ahol a jelenlétük a leghangsúlyosabb.

A nők elleni erőszak is olyan méreteket öltött az országban, hogy új törvényt kellett hozni a védelmükben. Kiemelt figyelmet fordítanak a családon belüli erőszakra is.

Olaszországban a 16 és 70 év közötti nők majdnem egyharmada szenved el valamilyen erőszakot élete során. A legsúlyosabb bűntettek elkövetői pedig az esetek több mint 60 százalékában a közvetlen családból kerülnek ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!