2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Szigorítást követelnek az iskolai lövöldözés után

Hír TV

2018. február 16., péntek 15:18, frissítve: péntek 16:08

A fegyvertartási törvények szigorítását követelték Floridában a szerdai iskolai mészárlás közelében rendezett virrasztáson. Szerdán egy helyi középiskolában egy korábbi diák lövöldözött és 17 embert ölt meg. Korábban több rendőrségi ügye volt viselkedési problémák miatt, mégis gond nélkül vásárolhatott félautomata fegyvert.

A fegyvertartási törvények szigorítását követelik több ezren Floridában, egy nappal a helyi iskolai lövöldözés után. Amerikában idén, másfél hónap alatt, ez volt a tizennyolcadik iskolai lövöldözés.

„Az első számú kiindulópont, hogy a fegyverek arra vannak, hogy embereket öljenek. Nem vadászni meg biztonságot teremteni, hanem gyilkolni. Legyen a hadseregnek, legyen a rendőrségnek, de ne egy 19 éves viselkedési zavaros fiúnak, aki bemegy a boltba, és simán megvesz bármit. Mire kéne neki egy fegyver, ha nem embereket ölni?” – mondta egy hozzátartozó, Richie Wilkins.

Még Florida demokrata kormányzója is azt mondta, támogatná a szigorítást. A republikánusok viszont hallani se akarnak a szabad fegyvertartás korlátozásáról. Az előző ciklusban Barack Obama szigorítási kísérletei elbuktak, Donald Trump pedig minden korlátozást ésszerűtlennek tart. Obama úgy fogalmazott, Amerika a Sandy Hook általános iskolai lövöldözés után beletörődött, hogy a szabad fegyvertartásba belefér pár tucat kisgyerek halála.

„A fegyvertartási szabályok szigorításáról beszélünk, pedig csak annyiról van szó, hogy egy 18 éves gyereknek ne adjanak el támadófegyvert. 25 évesnek kell lenni, hogy bérelhess autót, 21 évesnek kell lenni, hogy alkoholt igyál, de 18 évesen besétálhatsz egy boltba, és ha van rá pénzed, bármit megveszel” – jelentette ki egy szülő, Angela Burrafato.

Az elkövető, a 19 éves Nicolas Cruz beismerte, hogy előre eltervezte a mészárlást. Egy hátizsák lőszerrel ment a korábbi iskolájához, ahonnan két éve viselkedési problémák miatt rúgták ki. A lövöldözés után gyalog menekült, egy McDonald'sban üldögélt, amikor egy órával később elfogták. Az FBI már tavaly kapott figyelmeztetést, hogy a fiú a neten fenyegetőzik gyilkosságokkal. A szomszédai szerint is problémás gyerek volt.

„Sokszor láttam, hogy légpisztollyal rohangál a kertben. A hátsó szomszédnak voltak csirkéi, azokra lövöldözött, az én macskámat tojással dobálta meg, de egy másik szomszédnak meg a postáját lopta el. A rendőrök rendszeresen kint voltak a házuknál” - ismertette az elkövető egyik szomszédja.

Az áldozatok között egy tanár van és az iskolai sportcsapat egyik edzője, aki a saját testével védte a diákokat a golyóktól. Rajtuk kívül valamennyi áldozat 14-18 éves diák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!