2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Szigorítaná a vízumszabályokat az Európai Bizottság

Hír TV

2018. március 14., szerda 17:15, frissítve: szerda 19:55

Újabb átfogó intézkedéseket jelentett be az Európai Bizottság a nem szabályozott bevándorlás megakadályozása érdekében. A javaslatok szerint szigorítják a vízumszabályokat és hatékonyabban lépnek föl azok ellen, akik a vízum lejárta után nem hagyják el az Európai Unió területét.

Nyolc éve nem módosították átfogóan az európai vízumpolitikát. Az Európai Bizottság most szigorítást javasol, az azóta történt változások – a migráció fölerősödése és a biztonsági kockázat növekedése – miatt.

Többszöri beutazásra jogosító vízumoknál például megakadályoznák, hogy több tagállamban is benyújtsák a kérelmet; a vízumdíj 60-ról 80 euróra drágulna, az ügyintézési idő viszont csökkenne.

 – Európa ajtajait nyitva tartjuk a jóhiszemű utazók számára, de bezárjuk azok előtt, akik biztonsági kockázatot jelentenek. Ám a vízumpolitikánk nem önálló politika. Szorosan kapcsolódik átfogó migrációs és mobilitási politikáinkhoz. A mai reformokkal lehetővé tesszük, hogy közös vízumpolitikánk hozzájáruljon az Európai Unión kívüli országokkal folytatott együttműködés javulásához az illegális bevándorlók visszatérítése terén – fogalmazott Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi és migrációs biztosa.

Szigorú szabályok vonatkoznának az országokra, amelyek nem együttműködők azoknak a személyeknek a visszavételében, akik a vízum lejárta után nem hagyják el az EU területét. A brüsszeli tervek szerint a vízumokkal kapcsolatos nyilvántartásokat összekapcsolják majd a bűnügyi és határregisztrációs adatbázisokkal is, hogy könnyebben ki lehessen szűrni, akik biztonsági kockázatot jelentenek.

– A világon jelenleg 105 olyan ország van, amelynek polgárai kötelesek vízumot kiváltani, ha a schengeni térség 26 országába szeretnének utazni. Csak 2016-ban 14 millió ilyen vízumot állítottak ki – számolt be Arató László, a Hír TV brüsszeli tudósítója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!