2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Zsuzsi asztala 03:00

Külföld

Szeretünk, Skócia! – üzenték a Trafalgar térről

Nagyobb hatásköröket adnának Skóciának a nagy brit pártok, ha a többség nemmel szavaz a csütörtöki függetlenségi népszavazáson. A konzervatív, liberális és munkáspárti vezetők többek között a közkiadások feletti nagyobb ellenőrzést ígérik. A Trafalgar téren tegnap ezrek tüntettek Skócia elszakadása ellen. A demonstrációhoz ír és brit hírességek is csatlakoztak.

Szeretünk, Skócia! – üzeni a néhány ezer uniópárti tüntető a londoni Trafalgar téren. Az északi országrész elszakadását ellenző britek, és néhány hozzájuk csatlakozott híresség a skótok érzelmeire próbált hatni. A demonstráción Bob Geldof ír dalszerző-énekes és Eddie Izzard világhírű brit komikus is részt vett.

„Azt a pozitív üzenetet akarjuk küldeni Skóciának, hogy minket, akik nem ott élünk, érdekel, hogy mi lesz a népszavazás végeredménye. Együtt szeretnénk maradni velük, hogy Skócia az Egyesült Királyságnak, ennek a nagy családnak a része maradjon” – mondta el Eddie Izzard.

Néhány órával korábban a szintén uniópárti David Cameron kormányfő is szenvedélyes hangvételű beszédben szólt a skótokhoz, és az Egyesült Királyság történelmi sikereire emlékeztetve kérte őket, hogy fontolják meg, hogyan szavaznak.

„Ez annak az országnak a végét jelentené, amely elindította a felvilágosodást, amely eltörölte a rabszolgaságot, amely az ipari forradalom motorja volt, amely legyőzte a fasizmust. Egy olyan ország végét, amelyet a világon sokan tisztelnek és csodálnak. Annak az országnak a végét, amit hazának hívunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

London szélesebb hatáskörök ígéretével próbálja maradásra bírni a skótokat, akiknek miniszterelnöke függetlenségpárti. A kormányfő történelmi lehetőségnek tartja a referendumot, szerinte az elszakadás nem rengeti meg gazdaságilag Skóciát. A miniszterelnök szerint a független országrész az északi-tengeri olajtartaléknak köszönhetően gazdaságilag erősebb, társadalmilag pedig igazságosabb állam lehet.

„Ilyen lehetőség az életben csak egyszer adódik, és egyre világosabb, hogy a skót emberek saját kezükbe akarják venni országuk sorsát” – nyilatkozta Alex Salmond.

A skót függetlenség nem brit belügy: az elszakadás lendületet adhat a katalán függetlenségi törekvéseknek Spanyolországban, és megnövelheti annak az esélyét, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!