2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Szerelmes dalt énekelt Trumpnak a Fülöp-szigeteki elnök

Hír TV

2017. november 13., hétfő 13:13

A két vezető a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége értekezletén találkozott. Donald Trump egy szóval sem említette a tömeges emberijog-sértéseket Rodrigo Dutertének.

Tüntetők tiltakoztak helyiek az amerikai elnök látogatása ellen a Fülöp-szigetek fővárosában. A demonstrálók Trump-bábut is égettek. „Donald Trump amerikai és Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök találkozója ellen tüntetünk, mert ebből semmi haszna nem lesz a népünknek, csak tovább rontja majd az emberi jogi helyzetet” – fogalmazott Renato Reyes ellenzéki vezető.

Az amerikai elnök tizenkét napos ázsiai körútjának keretében látogatott el csendes-óceáni szövetségeseihez. A Fülöp-szigetek elnökével ez volt az első hivatalos találkozója.

Rodrigo Duterte nevéhez fűződik az a drogellenes kampány, amelyben több mint négyezer ember vesztette életét a szigetországban. Az elnök a rendőröket és a civil lakosságot is a kábítószer-használók levadászására bátorította, és néhány napja maga is azzal dicsekedett, hogy már ölt embert.

Duterte egyébként már a találkozó előtt nagy megbecsüléssel beszélt Trumpról, és egyben előrevetítette, hogy azt mondja majd az amerikai elnöknek, ha felveti az emberi jogsértésekkel kapcsolatos témát, hogy ne foglalkozzon vele. Erre nem került sor, mert Trump nem hozta fel az aggályokat, a két ország kapcsolatát nagyszerűnek nevezete.

„A célunk az, hogy a regionális szövetségeink erős és gazdag országok legyenek, amelyek a saját sorsukat irányítják, és függetlenek bármely más ország befolyásától” – emelte ki az amerikai elnök.

A találkozó legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor a Fülöp-szigeteki államfő egy szerelmes dalt énekelt a jelenlévőknek.

Az előadás szimbolikus volt, a washingtoni vezetés ugyanis gyanakodva figyeli, hogy az Egyesült Államok stratégiai szövetségesének tartott Fülöp-szigetek Duterte vezetése alatt közeledni kezdett Kínához és Oroszországhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!