2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Szélsőségesek zavarták meg a párizsi klímatüntetést

Hír TV

2019. szeptember 22., vasárnap 12:15

Erőszakos atrocitások zavarták meg a párizsi klímatüntetést. A Fekete Blokk nevű anarchista csoporthoz tartozó szélsőségesek a klímavédelem erősítését követelő hatalmas tömeg élére álltak és a rendőrökre támadtak. De a kormányellenes "Sárgamellényes Mozgalom" is demonstrálni hívta híveit annak ellenére, hogy ezt a hatóságok nem engedélyezték.

Több ezren tüntettek szombaton Párizsban azért, hogy Franciaország politikai-gazdasági vezetői tegyenek többet a klímavédelemért és a társadalmi igazságosságért. A tüntetők azt mondják, a világban zajló folyamatok nem haladhatnak abba az irányba tovább, amerre eddig, mert annak környezeti katasztrófa lesz a vége.

A demonstráció békésen zajlott, sokan jelmezbe bújtak, többen családostól érkeztek. Azonban szélsőséges anarchisták zavarták meg a tiltakozást.

A mintegy ezer ultrabaloldali szélsőséges a klímamenet élére állt, és dobálni kezdte a rendőröket. Egy bankfiókot is megtámadtak, majd elektromos rollerekkel üzletek kirakatait törték be. A rendőrök könnygázzal oszlatták a többségében maszkos randalírozókat, akik szemetesek is felgyújtottak.

Párizsban azért is feszült volt a hangulat, mert a kormány és Emmanuel Macron elnök lemondását követelő sárgamellényes mozgalom is az utcára hívta híveit, bár engedélyük nem volt erre. A hatóságok a főbb belvárosi területeken megtiltották a sárgamellényesek számára a gyülekezést, így aki itt megjelent, azt elküldték, vagy előállították. A sárgamellényesek azt mondják, nem értik mi történik, nem akarnak erőszakot.

A hatóságok 123 embert állítottak elő, 43-at őrizetbe vettek, 173-at pedig a helyszínen megbírságoltak tiltott tüntetés miatt.

A klímavédelemért demonstrálókat nagyon aggasztja, hogy az erőszakos tüntetések miatt az ő hangjuk nem hallatszik, mert békésen demonstrálnak.

A hatóságok összesen 7500 rendőrt mozgósítottak a francia fővárosban, hogy biztosítsák a demonstrációkat.

Hír TV