2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Külföld

Szélsőjobboldali tüntetők ostromolták meg a parlamentet

Szélsőjobboldali tüntetők ostromolták meg a kijevi parlament épületét. A demonstrálók kövekkel és füstbombákkal dobálták a törvényhozást védő rendőröket, de az épületbe nem sikerült bejutniuk. Közben Moszkvában az orosz külügyminiszter bejelentette: hosszú távú stratégiát dolgoznak ki a nyugati szankciók ellensúlyozására.

Tüntetők néztek farkasszemet a parlamentet védő rendőrökkel Kijevben. A maszkos fiatalok megpróbáltak behatolni az épületbe. Kövekkel és füstgránátokkal dobálták a törvényhozást védő rendőröket. Az ablakokat légpuskákkal lőtték ki.

A szélsőjobboldali pártok letagadták, hogy a rendbontók az ő támogatóik lettek volna, pedig a zavargás a nacionalista Szvoboda párt demonstrációja után tört ki, amit szintén a törvényhozás közelében tartottak. Az ukrán belügyminiszter szerint provokatív akcióról lehet szó. Az orosz kormány ugyanis a kijevi szélsőjobboldali veszéllyel igazolja a kelet-ukrajnai beavatkozást. A moszkvai vezetés közben már arról beszél, hogy az importtilalom bevezetése után hosszú távú tervet dolgoz ki a nyugati szankciók ellensúlyozására.

– Sok intézkedést kell meghoznunk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat ezekkel a törvénytelen korlátozásokkal szemben. Ebbe sok erőforrást fektetünk. Ez minden bizonnyal egy hosszú távú program lesz, és már elkezdtük a végrehajtását. A cél nem az, hogy egy-két évig túléljünk, hanem hogy többé ne kerülhessünk ilyen helyzetbe – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A Kreml hosszú távú stratégiájának része a keleti gazdasági kapcsolatok erősítése. Dmitrij Medvegyev orosz és Li Ko-csiang kínai kormányfő hétfőn harminc évre szóló gázszállítási szerződést írt alá. Az egyezmény szerint Oroszország 2019-től kezdve évente 38 milliárd köbméter gázt szállít Kínába. Azt nem közölték, hogy köbméterenként milyen áron kapja majd a gázt az ázsiai ország, de a szerződés összesen négyszázmilliárd dollárról szól. A két miniszterelnök több atomenergetikai, kereskedelmi és pénzügyi egyezményt is kötött. Az orosz és kínai külkereskedelmi bank például összefog a közös projektek finanszírozására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!