2019. június 17.,
hétfő, Laura, Alida napja

Székelykapu a pápa tiszteletére

Hír TV

2019. május 22., szerda 11:54

Elkészült az a hatalmas székelykapu Zeteváralján, amelyet kalákában faragtak diákok és faragómesterek Ferenc Pápa csíksomlyói látogatásának tiszteletére. A székely szellemi örökséget szimbolizáló kapu még Zeteváralján található, hamarosan elszállítják, hogy június elsejére felállíthassák Csíksomlyón.

Nemsokára elkészül az a porta, amely a Ferenc pápa erdélyi szentmiséjére érkező zarándokokat engedi be a csíksomlyói nyeregbe.

Az 5 méter magas és 4,5 méter széles székelykapu Sebestyén Ferenc zeteváraljai fafaragó mester irányításával készült, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatói és tanulói kalákában dolgoztak rajta.

Minden egyes elkészült székelykapu műremek, egyedi, az erdélyi magyarok hovatartozásának jelképe. A pápa látogatására készülő bejárat galambdúca alatt csíkszéki motívumrendszert hordoznak a kapuzábék, azaz oszlopok: megtalálhatóak rajta a különféle virágmotívumok, az életfa, a farkafogas minta, a pénzbeveretes, vagyis a gazdagságot jelképező motívum is. A patkóív kifejezetten a csíki tájegységre jellemző. Az óriáskaput rövid időn belül Csíkszeredába szállítják, és a Kissomlyó hegy nyergében, a Hármashalom oltár közelében állítják fel, ahol Ferenc pápa a szentmisét celebrálja.

Hír TV